Policija naj bi kmalu preverjala, ali okuženi spoštujejo karanteno

Globa za kršitev karantene je od 400 evrov do nekaj tisoč.
Fotografija: Policija naj bi kmalu dobila pooblastila za preverjanje tistih, ki so v karanteni. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Policija naj bi kmalu dobila pooblastila za preverjanje tistih, ki so v karanteni. FOTO: Leon Vidic, Delo

Policija naj bi kmalu začela preverjati, ali ljudje spoštujejo karanteno, če jim je bila odrejena, je napovedal notranji minister Aleš Hojs, poroča Radio Slovenija.

Podatke za preverjanje ljudi bo policiji posredoval Nacionalni inštitut za javno zdravje (Nijz), ko bo vlada sprejela protokol za njihovo pridobivanje. Policija je pooblastila za tako preverjanje dobila s 103. členom protikoronskega zakona. Strokovnjaki menijo, da bi morala nadzor nad izvajanjem karantene v prvi vrsti opravljati zdravstvena inšpekcija, še poroča Radio Slovenija.

Globa za kršitev karantene znaša od 400 evrov za posameznika do nekaj tisoč za pravno osebo.

Hojs je že pred časom pojasnil, da želijo z ukrepi doseči to, da se okuženi ne bi gibali zunaj doma. Povedal je, če bi moral nekdo v karanteno, pa je pripravljen, da mu policija sledi prek mobilnega telefona, gre potem lahko domov v karanteno.

Pridobljene podatke naj bi uničili

Za ta namen bi smeli policisti dostopati do osebnih podatkov, vključno s posebnimi vrstami osebnih podatkov, ki jih na podlagi zakona o nalezljivih boleznih ter zakona, ki določa zbirke podatkov s področja zdravstvenega varstva, upravlja ali pridobiva Nijz. Gre za ime, EMŠO, naslov, podatke o osebnem zdravniku ter podatke iz odločbe, s katero je bila oboleli osebi odrejena osamitev, popolna osamitev ali karantena.

Protokol za izvajanje teh pooblastil med ministrstvoma za notranje zadeve in zdravje ter Nijz določi vlada s sklepom. Če policist ugotovi, da oseba krši odrejeni ukrep, to osebo privede na kraj, določen v odločbi ali drugem aktu, pristojnemu organu, ki je tak ukrep določil, pa predlaga sprejem strožjega ukrepa, določa zakonski predlog. Navaja tudi, da bi se pridobljeni podatki hranili najmanj toliko časa, dokler trajajo ukrepi za zajezitev epidemije, a ne dlje kot 30 dni po koncu razglasitve epidemije. Po tem bi se uničili.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije