PROSTORI DTS SO PRIPRAVLJENI

Poklukar v UKC Ljubljana: širili bodo kapacitete za bolnike s covidom (VIDEO)

Potrebe po intenzivnih posteljah rastejo bistveno hitreje kot v drugem valu.
Fotografija: Janez Poklukar. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Janez Poklukar. FOTO: Uroš Hočevar

Minister za zdravje in do nedavnega direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar je danes obiskal največjo bolnišnico v državi. »Glede na to, da smo sredi tretjega vala in smo omejili javno življenje, sem danes obiska UKC Ljubljana, kjer obravnavajo največ covidnih in necovidnih pacientov.« Pogovarjali so se o tem, kako v naslednjih dneh in tednih zagotoviti zadostno število kapacitet. 

Potrebe po intenzivnih posteljah po Poklukarjevih besedah rastejo bistveno hitreje kot v drugem valu, zato so se odločili, da bo UKC Ljubljana širil kapacitete na dveh obstoječih lokacijah: v DTS, kjer je trenutno 28 covidnih pacientov in na infekcijski kliniki, kjer bodo respiracijski center po potrebi spremenili nazaj v covidni oddelek. V UKC Ljubljana je danes 107 na navadnih covidnih oddelkih in 43 na enoti intenzivne terapije.



V slovenskih bolnišnicah je bilo danes zjutraj 133 intenzivnih pacientov, zato že potekajo dogovori z bolnišnicami, da se na bolnišničnem nivoju zagotovi 155 bolniških intenzivnih postelj. Do konca tedna naj bi jih zagotovili 179. »Po številki 179 se bo začelo omejevati izvajanje programov, ki ne obravnavajo covidnih bolnikov. Kajti velik del kadra je v intenzivnih enotah dodatno vključen. Tam potrebuješ vsaj trikrat toliko medicinskih sester kot na navadnem oddelku, enako je z zdravniki, potrebuješ tudi anesteziologe, kar pomeni, da je premalo kadra in se bo začelo omejevanje preostalih oddelkov.«



Zaloge osebne varovalne opreme, kisika in aparatur, ki jih potrebujejo za intenzivno zdravljenje, je za zdaj dovolj.



V zdravstvu jih skrbi, ker delež ljudi na intenzivnih covidnih oddelkih v primerjavi z navadnimi raste. V prvem valu je bilo na intenzivi 24 odstotkov bolnikov, v drugem 24 odstotkov, v  tretjem trenutno 23 na nacionalni ravni, v primerjavi z UKC Ljubljana, kjer je 29 odstotkov covidnih bolnikov, ki jih sprejmejo na intenzivo.



V tretjem valu sprejemajo nekoliko mlajše bolnike, povprečje pa je 65 let. V UKC Ljubljana imajo trenutno zasedenih 43 intenzivnih postelj, pripravljajo se na 50 postelj. Skupaj lahko sprejmejo največ 220 postelj.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije