ZNESKI, DA TE KAP

Pogreli so jih zneski na položnicah za ogrevanje

Med občani vre zaradi ogrevanja. Na zadnjih protestih obljubljene rešitve.
Fotografija: Jeznih odjemalcev toplotnega ogrevanja v Trbovljah ni malo. FOTO: Roman Turnšek
Odpri galerijo
Jeznih odjemalcev toplotnega ogrevanja v Trbovljah ni malo. FOTO: Roman Turnšek

Letošnje leto se je za mnoga trboveljska gospodinjstva, ki se ogrevajo z javnim toplovodom, začelo zelo vroče. Pa vročina ni delo radiatorjev, ampak posledica položnic za komunalne storitve, v sklopu katerih sta tudi ogrevanje in ogrevanje vode. Zneski na položnicah so za številne občane namreč poleteli v nebo. Ni jih malo, ki so prejeli položnice za 300, 400, 500 ali celo še več evrov za mesec december. In nekatere sta jeza in obup pognala na ulico. Natančneje pred sedež Komunale Trbovlje, kjer so pripravili protestni shod. Bili so zares jezni, saj je cena kilovatne ure za december v Trbovljah znašala 202 evra brez DDV, kar je po očitkih protestnikov enkrat več kot denimo celo v Ljubljani.

Cene v Trbovljah so med najvišjimi v Sloveniji, trenutno menda celo najvišje. Vsaj tako je bilo razbrati iz jeznega vzklikanja protestnikov, namenjenega tistim, ki so to godljo zakuhali, napeli pa so jih direktorju Komunale Igorju Glušiču. Zahtevali so pojasnilo, od kod tako visoke položnice, za katere se bojijo, da bodo do konca zime še bistveno višje, in kako naj to sploh plačajo. Direktor je poskušal odgovoriti na zastavljena vprašanja in obtožbe, vendar po mnenju protestnikov ni podal nobenega konkretnega odgovora niti ni povedal nobene rešitve. Breme napačnega ravnanja prejšnjega vodstva Komunale in prejšnje županje je tako neupravičeno in nedopustno še naprej na plečih občanov.

499 evrov položnica, 500 pokojnina

Zgodb o nenormalnih položnicah in stiskah, kako jih bodo plačali, je bilo pred Komunalo toliko, kot je bilo udeležencev protesta. Vse zgodbe je nemogoče popisati, za ilustracijo pa tri, ki najbolje kažejo stanje. Občanka Željana se v stanovanju greje z dvema radiatorjema. Kot pravi, ju občasno tudi izklaplja. »Za december pa sem dobila položnico za 499 evrov, od tega ogrevanje 420. Pokojnine imam pa 500 evrov. Zato me zanima, kako naj se to plača, od kod tak račun. Od Merilne tehnike sploh ne dobimo izpiska. Prejšnji mesec sem imela za prav tako dva radiatorja 280 evrov centralne. To je sporno, nepravično, izkoriščevalsko, ne vem, kako naj se še izrazim. Mi upokojenci, ki smo toliko let delali in plačevali ... In pride tudi bolezen in pride do tega, da ne moreš plačati. Halo? To ne gre,« pravi.

Drugi občan pravi: »Danes sem tukaj, da protestiram proti taki podražitvi. Za mesec december sem plačal 455 evrov, za november pa 335. In to v najtoplejšem mesecu v zgodovini, Arso je objavil. Za isto lansko obdobje sem plačal pa 160 evrov.«

Problem nenormalnih položnic ne tare le upokojencev ali socialno šibkejših odjemalcev, ampak tudi tiste z boljšimi prihodki. Ravnateljica Glasbene šole Trbovlje Katja Mikula se že dva meseca prav tako prijema za glavo in si mane oči, ko prejme komunalno položnico. »Za november sem dobila položnico za 520 evrov, za december 560. Zdaj imamo zaprte radiatorje, grejemo se s kaloriferjem. Hvala bogu, da sva oba v službah in sva pač plačala. Če je že meni ob vseh položnicah glih za glih čez mesec, pa nismo ravno z najnižjimi dohodki, kaj šele drugi? Smilijo se mi upokojenci, mame samohranilke, velike družine, invalidi … vsi ti živijo v naši stolpnici in vsi se držimo za glave,« pravi. Tudi preostali protestniki so glasno zahtevali odgovor, od kod naj vzamejo denar in kako naj sploh plačajo visoke položnice. Ni jih tudi malo, ki imajo ravno toliko pokojnine ali dohodkov ali pa še toliko ne.

V sredo protest, v četrtek rešitve

Jezne in grde besede na protestu so tako ne le pričakovane, ampak tudi upravičene. Vprašanje je seveda, ali je pravi naslov zanje direktor, ki je funkcijo prevzel oktobra lani, a občanov, ki se ubadajo z zelo težkimi in perečimi stvarmi, to pač ne zanima. Še manj ker na protestu ni bilo nikogar iz vrst tistih, ki so po mnenju protestnikov zakrivili vse skupaj in ni še nihče odgovarjal, posledice pa na svojih plečih nosijo občani. Na protestu ni bilo ne prejšnje županje, ne nikogar od prejšnjih občinskih svetnikov ali nadzornikov Komunale, ne prejšnjega direktorja Komunale. Občina in Komunala sta se reševanja problematike lotili za mesec januar in naprej. Ceno toplotne energije, ki je znašala 201 evro za megavat brez DDV, so v novembru znižali na 185, brez DDV. Z januarjem cena znaša 159 evrov brez DDV. Med nadaljnjimi ukrepi za znižanje enormnih cen ogrevanja je 15-odstotni popust na variabilni del ogrevanja za gospodinjstva, priključena na trboveljsko daljinsko ogrevanje. Popust bo upoštevan že za mesec januar. Naslednji ukrep bo pocenitev ogrevanja. Za mesec februar tako načrtujejo spust cene na 129 evrov brez DDV. Komunala občanom nudi tudi možnost obročnega odplačevanja položnic na 10 obrokov, prav tako priporoča koriščenje pomoči pri plačilu ogrevanja.

Strokovna pisarna

Komunala in občina v tem tednu uvajata tudi pisarno za reševanje problematike ogrevanja. V pisarni na Komunali bodo na voljo za vsako stranko posebej in bodo tudi svetovali, kako jo najbolje odpraviti. Na občinski seji bo obravnavan Pravilnik za pomoč pri plačilu daljinskega ogrevanja. Moč bo uveljavljati  polovično znižanje daljinskega ogrevanja oziroma do največ 200 evrov. Občina Trbovlje v zvezi s tem vabi občane, naj izkoristijo pomoč. Na voljo bo še nekaj drugih oblik pomoči pri reševanju neprijetne situacije, zadeve se bodo reševale tudi dolgoročno. Tehnološka služba bo preverila dejansko stanje toplovoda v Trbovljah in po posameznih stavbah pregledala napeljave. Če ima težave in meni, da plačuje previsoke stroške, se za kontrolni pregled in nasvet lahko na Komunalo obrne tudi vsak posameznik. Naročene so študije preostalih alternativnih virov energije, ki bodo pokazale, kakšna je prihodnost ogrevanja v Trbovljah, ki bo sprejemljiva za odjemalce.

Imate zgodbo za nas? Pišite nam prek spodnjega obrazca.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije