Pogovor z Italijanko: Ne morem živeti kot prej, staršev že dolgo nisem videla

Po zaprtju mest se Italijani družijo predvsem na spletu, a v karanteni bo treba zdržati najmanj do 3. aprila.
Fotografija: Ljudje so svoj prosti čas preusmerili na družbena omrežja. Digitalizirani svet jim vse bolj nudi tisto, česar analogni v tem hipu ne more. Italijanka Francesca Valagussa (40) na spletu vsakodnevno vodi jogo. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Ljudje so svoj prosti čas preusmerili na družbena omrežja. Digitalizirani svet jim vse bolj nudi tisto, česar analogni v tem hipu ne more. Italijanka Francesca Valagussa (40) na spletu vsakodnevno vodi jogo. FOTO: Reuters

Medtem ko je Kitajska razglasila konec vrhunca epidemije koronavirusa, se z njim spopadamo v Evropi. Žarišče okužbe se je zasidralo v Italiji: več kot 30 tisoč je okuženih, umrlo je več kot dva tisoč petsto ljudi.

Italijani si na novo urejajo življenje, potem ko so po vsej državi uvedli strogo karanteno. Sprejeli so izredne ukrepe ter zaprli vse razen lekarn, pošt, bank in trgovin z življenjskimi potrebščinami. Odprte so tudi trgovine z elektroniko, kjer prebivalci lahko kupijo digitalne čitalnike, saj so knjižnice brezplačno odprle dostop do vseh spletnih knjig, ki jih prebivalci naložijo brezplačno od doma. Podobno so medijske hiše vsem bralcem brezplačno ponudile tudi branje svojih digitaliziranih časopisnih člankov, ki so bili do nedavnega na voljo le naročnikom. Digitalizirani svet ljudem vse bolj nudi tisto, česar analogni v tem hipu ne more.


Na kosilu s prijateljico kar prek spleta


»Tudi sama sem se organizirala tako, da se s prijateljico, ki živi sama, dogovoriva za skupno kosilo kar prek video klica. Medtem ko jeva vsaka v svojem domu, klepetava. Bližino z ljudmi zdaj iščemo prek spleta. To je še kako pomembno za naše duševno zdravje, saj se v času karantene lahko videvamo le s tistimi, s katerimi delimo streho. Saj velja pravilo, manj kot se družim, manj se širi virus,« je za Slovenske novice povedala 34-letna Elena iz Torina, po poklicu učiteljica italijanskega jezika, ki zdaj svoje delo opravlja prek spleta, saj so vrtci in šole zaprti najmanj do 3. aprila.

Obiski družinskih članov prepovedani, policija jih nadzoruje


Ljudje brez zaščitnih mask ne gredo nikamor. Nenujni obiski pri družinskih članih in prijateljih so sankcionirani. FOTO: Reuters
Ljudje brez zaščitnih mask ne gredo nikamor. Nenujni obiski pri družinskih članih in prijateljih so sankcionirani. FOTO: Reuters
Zaradi karantene Italijani zagotovo občutijo manj svobode kot prej, saj lahko stanovanje zapustijo le z utemeljenim razlogom – če gredo v službo, ki je ni mogoče opravljati od doma, v trgovino po živila (trgovine z oblekami in igračami so zaprte) ali pa v lekarno po zdravila.

Lastniki hišnih ljubljenčkov imajo dovoljenje za krajši sprehod, prav tako sta dovoljena tek in sprehod, čeprav po besedah Elene vlada vseskozi opozarja ljudi, naj raje ostanejo doma, razen v nujnih primerih.

Da so razmere v Italiji zelo kritične in da poskušajo na vse načine zajeziti širjenje okužb z novim koronavirusom, govori tudi dejstvo, da prebivalce nadzira policija. »Ko zapustimo stanovanje, moramo imeti pri sebi potrdilo, na katerega zapišemo, kam gremo in po kateri poti. Policist nas lahko zaprosi, da potrdilo, ki ga sami izpolnimo z vzorca na spletu, pokažemo. Če se izkaže, da smo se zlagali – da torej nismo šli le po dovoljenih opravkih, kot so trgovina, lekarna, pošta … –, nas okrepljene policijske patrulje kaznujejo z globo ali zaporom,« je pojasnila Elena. Pri tem opozarja, da je doma dobro imeti tiskalnik, saj je treba te obrazce natisniti, na roko pa lahko zapišejo traso poti.


Še zdaleč ni kot v vojni, hrane je dovolj


Dokument, ki ga je treba izpolniti pred odhodom od doma. Pregledujejo ga policisti. FOTO: osebni arhiv
Dokument, ki ga je treba izpolniti pred odhodom od doma. Pregledujejo ga policisti. FOTO: osebni arhiv
»Ker živimo ločeno, mame in sestra, recimo, nisem videla že dober teden. Še dobro, da se je mama pred nekaj meseci naučila uporabljati pametni telefon in se lahko zdaj srečujemo na video klicih,« pravi Elena in dodaja, da ji je težko, ker ne more objeti svojih najbližjih, ve pa, da bi lahko bilo še huje. »Nismo v vojni in lahko smo doma na toplem, hrane v trgovini je dovolj, družimo se na internetu, gledamo filme, kuhamo …«

Na vprašanje, ali se Italijani res ne držijo ukrepov vlade in se tudi v večjih skupinah družijo zunaj, odgovarja, da Italija ni diktatura, a bi vsem svetovala, naj vsi, tudi v Sloveniji, upoštevajo nasvete svojih vlad. Sama opaža, da na ulici ni nikogar, zato ne ve, kakšne informacije dobivamo iz Italije. Pri tem opozarja, da kroži veliko lažnih novic, ki pa ljudem, zaprtim v stanovanjih, le škodijo. A dejstvo je, da je nekaterim težko zdržati le za štirimi stenami, zato vedno obstajajo izjeme, ki pa niso pravi zgled.


Ne ve, kdaj se bo agonija končala: preživetje le najmočnejših


Kot pravi Elena, je pri vsem skupaj najhuje to, da ne ve, kdaj se bo epidemija končala. Pri tem se zaveda, da je najtežje tistim, ki so sami, in tistim, ki so v stiski zaradi zdravstvenih ali socialnih razmer. Teh je v Italiji veliko, saj je večinsko prebivalstvi staro. To pa naj bi bil tudi eden od razlogov, da je virus v Italiji povzročil toliko smrtnih žrtev.

Italijani so močno zaskrbljeni zaradi trenutne nevarnosti. Strah jih je bolezni, saj je situacija v zdravstvu podobna tisti v vojnih razmerah. Ker je premalo zdravstvenega osebja in medicinske opreme, zdravstveno oskrbo vse bolj namenjajo le tistim, ki imajo večje možnosti za preživetje. Enako močno pa jih skrbi tudi nejasna prihodnost, saj bo mnogo ljudi, ki ne opravljajo dela od doma, izgubilo svoja delovna mesta. Italija je po razglasitvi karantene ob že tako nezavidljivih gospodarskih težavah doživela še enega najhujših finančnih pretresov v zgodovini države.


Na delo vpoklicali upokojeno zdravstveno osebje


Stanje v zdravstvu je podobno tistemu v vojnih razmerah: ker je premalo zdravstvenega osebja in medicinske opreme, zdravstveno oskrbo vse bolj namenjajo le tistim, ki imajo večje možnosti za preživetje. FOTO: Reuters
Stanje v zdravstvu je podobno tistemu v vojnih razmerah: ker je premalo zdravstvenega osebja in medicinske opreme, zdravstveno oskrbo vse bolj namenjajo le tistim, ki imajo večje možnosti za preživetje. FOTO: Reuters
Jasno je, da zdravnikov ni dovolj in da so v Italiji že mnogi povsem izčrpani. Na delo so vpoklicali zdravstveno osebje v pokoju, hkrati primanjkuje tudi medicinske opreme, kot so respiratorji. »Ker je novi koronavirus zahrbten, saj so med nami lahko okužene osebe brez simptomov, ki potencialno lahko okužijo drugega, je tako najboljša preventiva, da imamo v mislih, kot da smo sami že okuženi. Tako drugem ne bomo želeli povzročiti tega, česar si sami ne bi želeli, da bi nam povzročili drugi,« svetuje Elena.

A kmalu se bo najverjetneje pokazalo, da Italija ni osamljen primer, da tak vihar lahko doleti še druge države, ki niso pripravljene na najhujše scenarije. Politični in finančni analitiki ocenjujejo, da se hudi časi bližajo Veliki Britaniji in ZDA,  kjer nevarnosti epidemije še ne jemljejo dovolj resno.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije