9. MAJ 1945

Poglejte te prizore iz Ljubljane, Janković: Spomenika domobrancem ne bo (FOTO)

Križman in Janković za ohranjanje vrednot partizanstva in proti potvarjanju zgodovine.
Fotografija: FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Leon Vidic, Delo

Predsednik ZZB NOB Marijan Križman in ljubljanski župan Zoran Janković sta se ob današnjem dnevu zmage vnovič zavzela za ohranjanje vrednot partizanstva in proti poskusom potvarjanja zgodovine. »Narod, ki ne spoštuje svoje zgodovine, nima prihodnosti,« je dejal Janković. Kritična sta bila do aktualne vlade. Ljubljanski župan je v nagovoru na Prešernovem trgu v Ljubljani spomnil na 9. maj 1945, ko so partizani prišli v s soncem obsijano Ljubljano in jo osvobodili.

»Ljubljana je svobodna, brez žic v glavah«

Partizanke in partizane so po županovih besedah krasili pogum, tovarištvo, prijateljstvo, sodelovanje, solidarnost, želja po življenju v svobodni državi in po tem, da bi bili gospodarji na svoji zemlji. »V Ljubljani še danes živimo te vrednote, zato je Ljubljana svobodna, brez žic okoli Ljubljane in brez žic v glavah,« je dejal.

Nihče ne more po besedah Jankovića spremeniti tega, da so bili partizanke in partizani na strani zaveznikov, na strani tistih, ki so premagali največje zlo 20. stoletja, fašizem in nacizem. Domobrance je označil za narodne izdajalce in ponovil, da dokler bo to vodstvo mesta, spomenika domobrancem v Ljubljani ne bo.


Janković se je dotaknil tudi slovesnosti ob dnevu boja proti okupatorju, ki je letos potekala na Mali gori in ki je po njegovi oceni pokazala nespamet, ki »nima zveze z resničnostjo«. Brati pesmi domobranskih pesnikov na tak praznik je po njegovih besedah sramotno dejanje.

Čas, da se »konča agonija«?

Tudi Križman je izrazil kritiko predstavnikov vlade, ki na omenjeno slovesnost niso povabili ZZB NOB. »Če že mene ne marajo, imamo še druge ljudi,« je poudaril. Ob tem se je vprašal, čigava proslava je to sploh bila.

FOTO: Leon Vidic, Delo
FOTO: Leon Vidic, Delo

V državnem zboru pa so po njegovih besedah poskušali dogodke na Mali gori potiho izpostaviti kot nov mejnik narodnoosvobodilnega boja. Kot je dejal Križman, so zato obiskali poslanske skupine, za potrditev takšnega predloga pa je zmanjkal en glas.

Osamosvojitev je resda prinesla novo državo. »Toda vladajoči, kaj so naredili? Vrnili so vrnjeno, plačali so plačano. Oropali tovarne,« je navedel Križman. Dodal je, da toliko sovražnih besed in sovražnih tvitov, kot smo jih deležni zadnje čase, nismo slišali ne videli zadnjih 40, 50 let.

FOTO: Leon Vidic, Delo
FOTO: Leon Vidic, Delo

Zato je po njegovih besedah čas, da se »konča agonija«. »Ko parlament, ki je zakonodajna veja oblasti, nima večine, v takšnem primeru odstopi vsak pameten voditelj, v vseh demokratičnih državah,« je dejal Križman in ocenil, da je prišel čas za volitve.

Tako Križman kot Janković sta izrazila tudi podporo Slovenski tiskovni agenciji v prizadevanju za vzpostavitev financiranja javne službe.
 

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas