TESNO

Poglejte, kdo je podprl Angeliko Mlinar

Od 88 prisotnih poslancev je za novo ministrico glasovalo 44 poslancev, 43 je bilo proti.
Fotografija: Angelika Mlinar je takoj po izvolitvi prisegla. FOTO: Roman Šipić
Odpri galerijo
Angelika Mlinar je takoj po izvolitvi prisegla. FOTO: Roman Šipić

Državni zbor (DZ) je v četrtek s 44 glasovi za in 43 proti imenoval Angeliko Mlinar za novo ministrico brez resorja, pristojno za razvoj, strateške projekte in kohezijo. Za so glasovali poslanci koalicije z izjemo enega poslanca Desusa, podprla sta jo tudi poslanca narodnosti, v SDS, Levici, NSi in dva poslanca SNS pa so glasovali proti.

Mlinarjeva je takoj po razglasitvi izredno tesnega rezultata glasovanja že prisegla pred DZ in poslance tudi na kratko nagovorila. Vsem, ki so jo podprli, se je zahvalila in dejala, da imenovanje za ministrico v slovenski vladi razume kot veliko čast. »Naredili ste izjemno evropsko in tudi človeško potezo, dokazali ste, da hočemo presegati in preseči meje,« je dejala ter obljubila, da se bo v novi vlogi predvsem potrudila, da bomo sredstva iz evropske kohezije znali pridobiti in jih uporabiti tako, da bo čim več koristi za vse državljane.

Presoji SAB zaupa

Angelika Mlinar v objemu Alenke Bratušek. FOTO: Roman Šipić
Angelika Mlinar v objemu Alenke Bratušek. FOTO: Roman Šipić
Naj 49-letno koroško Slovenko imenujejo za novo kohezijsko ministrico, je poslancem predlagala stranka SAB, potem ko je septembra po le devetih mesecih na položaju odstopil dotedanji minister Iztok Purič. Pristojna parlamentarna odbora sta na zaslišanju v začetku tedna njeno kandidaturo ocenila kot neprimerno, a predsednik vlade Marjan Šarec je na začetku razprave dejal, da presoji SAB povsem zaupa.

Šarec je obžaloval, da na zaslišanju kandidatke glavna tema ni bila kohezija, »ampak smo slišali še kaj drugega«. Na seji odborov se je namreč razvila žgoča razprava o njenem avstrijskem državljanstvu, h kateremu je slovenskega dodala šele v ponedeljek. »Mlinarjeva je z dušo in srcem Slovenka, je pa bila avstrijska državljanka, ker je bil leta 1920 na Koroškem plebiscit.«

Tonin: To je glas proti Šarčevi vladi

Poslanci Levice so Mlinarjevo zavrnili, ker se jim ne zdi primerna za ta položaj. Z njenimi odgovori na zaslišanju pred pristojnima odboroma prav tako niso bili zadovoljni v SDS. Proti so prav tako glasovali poslanci NSi, vendar ne zaradi nje same. »Glas ni proti Angeliki Mlinar, ampak proti Šarčevi vladi,« je dejal Matej Tonin in dodal, da je vsak dan delovanja te vlade izgubljen dan za Slovenijo.

Jelinčič ni glasoval

Z imenovanjem Mlinarjeve za ministrico so se poleg poslancev SAB strinjali še v LMŠ, SD, in SMC ter tudi štirje od petih poslancev Desusa. Glas proti je večkrat napovedal poslanec Robert Polnar. Na koncu so za Mlinarjevo glasovali poslanci koalicije z izjemo Polnarja, podprla sta jo tudi poslanca narodnosti, v SDS, Levici, NSi in dva poslanca SNS so Mlinarjevi nasprotovali. En poslanec SNS je bil vzdržan, predsednika Zmaga Jelinčiča na seji ni bilo. »Meni je bolj pomembno, da sem s svojo hčerko, kot pa da glasujem o kandidatki za ministrico, ki se ji ni zdelo vredno priti niti predstavit,« je izjavil Jelinčič. Odsoten je bil tudi poslanec SDS Andrej Šircelj, ki naj bi bil v tujini, poroča Delo.

Imenovanje Mlinarjeve, nekdanje poslanke v avstrijskem parlamentu in evropske poslanke iz vrst liberalne stranke Neos, odmeva tudi severno od slovenske meje. Avstrijska tiskovna agencija APA je o tem objavila nujno novico, zvečer je o tem na spletni strani poročala tudi avstrijska javna radiotelevizijska hiša ORF. O tem je že poročala tudi hrvaška tiskovna agencija Hina.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije