PUNČKA IZ CUNJ

Poglejte, kako so poslanci posvojili 40 punčk in fantkov (FOTO)

Čisto vsak izdelek iz cunj je unikaten, z ljubeznijo ročno izdelan v Sloveniji, hkrati pa darilo z dobrodelno noto.
Fotografija: Hvaležen za sodelovanje, iz katerega je nastala že četrta razstava v dobrih desetih letih, je tudi Tomaž Bergoč, izvršni direktor Unicefa Slovenija, ob njem pa ponosni posvojiteljici, ministrica Dominika Švarc Pipan in predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič.
Odpri galerijo
Hvaležen za sodelovanje, iz katerega je nastala že četrta razstava v dobrih desetih letih, je tudi Tomaž Bergoč, izvršni direktor Unicefa Slovenija, ob njem pa ponosni posvojiteljici, ministrica Dominika Švarc Pipan in predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič.

Punčka iz cunj je igrača, ki je poznana v vseh kulturah sveta. V preteklosti je marsikomu v otroštvu delala družbo, danes pa vsaka Unicefova punčka iz cunj tudi pomaga rešiti življenje otroka. Je namreč dobrodelni projekt, ki je nastal po italijanskem vzoru in se uspešno izvaja v številnih evropskih državah (Finska, Francija, Češka, Romunija itd.). V Sloveniji lahko Unicefovo punčko posvojite od leta 2003. Prihodnje leto bo ta dobrosrčni projekt namreč praznoval 20 let.

Ukrajinski otroci, ki so v Sloveniji dobili priložnost ustvarjati in tako kljub neprijaznim razmeram še naprej početi tisto, kar imajo najraje, se zelo dobro zavedajo pomena prostovoljstva.
Ukrajinski otroci, ki so v Sloveniji dobili priložnost ustvarjati in tako kljub neprijaznim razmeram še naprej početi tisto, kar imajo najraje, se zelo dobro zavedajo pomena prostovoljstva.

Temeljni namen projekta je zbiranje sredstev za Unicefov program cepljenja otrok proti šestim nalezljivim otroškim boleznim (davica, ošpice, oslovski kašelj, otroška paraliza, tuberkuloza in tetanus) v državah v razvoju. Zaradi bolezni, ki jih je mogoče enostavno preprečiti s cepljenjem, na svetu namreč vsako leto umre 1,5 milijona otrok in tako vsaka od punčk, ki jo je mogoče posvojiti, predstavlja otroka v državi v razvoju, ki potrebuje cepljenje.

Tudi v državnem zboru so se že četrtič od leta 2010 odločili, da podprejo ta srčni projekt, in v velikem preddverju skupaj z Unicefom pripravili dobrodelno razstavo punčk iz cunj. Odprli so jo predsednica državnega zbora mag. Urška Klakočar Zupančič, ministrica za pravosodje dr. Dominika Švarc Pipan in izvršni direktor Slovenske fundacije za Unicef Tomaž Bergoč. V kulturnem programu je nastopil Otroški ansambel Music for the future, ki ga sestavljajo otroci iz Ukrajine.


Punčkam in fantkom iz cunj izpod rok Unicefovih dolgoletnih prostovoljk so se na razstavi v državnem zboru pridružile tudi punčke, ki so jih izdelale obsojenke in pripornice iz Zavoda za prestajanje kazni zapora Ig. To posebno sodelovanje je bilo namenjeno spodbujanju kreativnosti, kompetenc in družbene odgovornosti zaprtih oseb.

Otroci so prihodnost

Predsednica državnega zbora je v svojem nagovoru med drugim dejala: »V državnem zboru ste s tem projektom – ki je sicer že devetnajsto leto eden najuspešnejših dobrodelnih projektov v naši državi – prvič gostovali pred 10 leti – leta 2012, nato pa še leta 2014 in 2018. Nov dom je našlo kar nekaj sto punčk in fantkov iz cunj. Zahvaljujem se vam, da ste pobudo naslovili tudi na ta sklic državnega zbora, in iskreno si želim, da z našim tokratnim odzivom polepšamo prihodnost še mnogim otrokom. Naj se sliši še tako obrabljena fraza, vendar drži – otroci so naša prihodnost. Izkažimo jim našo pozornost, podporo in sočutje. Noben otrok ne bi nikoli smel živeti v pomanjkanju ali nasilju.«

Že v dveh urah po odprtju razstave so poslanci, zaposleni in drugi obiskovalci razstave posvojili več kot 40 punčk in fantkov. Predsednica državnega zbora je posvojila punčki Greto in Marto.

Obiskovalci razstave so lahko z donacijo 20 evrov eno izmed ročno izdelanih punčk posvojili in s tem omogočili cepljenje enega otroka v državah v razvoju. Podobno lahko zelo enostavno stori kdor koli od nas – na spletni strani Unicef.si je možno le z nekaj kliki posvojiti izbrano punčko ali fantka in s tem prispevati k večji varnosti in lepšemu življenju otrok, ki to najbolj potrebujejo. Unicef Slovenija je s podporo darovalcev s punčkami iz cunj doslej rešil že več kot 20.700 otroških življenj. 

Punčke iz cunj so rešile že več kot 20.700 otroških življenj.
Punčke iz cunj so rešile že več kot 20.700 otroških življenj.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije