VOX POPULI

Podpora vladi padla, manjša tudi LMŠ in SDS

Kaj trenutno Slovenci in Slovenke mislijo o domači politiki?
Fotografija: Marjan Šarec je izgubil nekaj podpore. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Marjan Šarec je izgubil nekaj podpore. FOTO: Jure Eržen, Delo

LJUBLJANA – Podpora vladi je prvič letos padla pod 50 odstotkov (49,7 odstotka), 33,7 odstotka vprašanih vlade ne podpira, 16,6 odstotka je neopredeljenih. Med strankami še naprej vodi Lista Marjana Šarca (LMŠ), ki je s 16,1-odstotno podporo glede na avgust izgubila slabe tri odstotne točke podpore. Slabo odstotno točko podpore v primerjavi z avgustom je izgubil tudi SDS (14,9 odstotka). Levici je podpora s 4,8 narasla na 7,5 odstotka, SD bi prejel 7 odstotkov, NSi 5,3 odstotka, SNS 2,9 odstotka. SLS 2,5 odstotka, Desus 2,2 odstotka, SAB pa 1,6. Deseti so z 1,1-odstotno podporo Zeleni.


SMC zunaj deseterice

SMC pot pod vodstvom novega predsednika Zdravka Počivalška začenja zunaj prvih 10 strank. Ob tem 20,8 odstotka vprašanih ne ve, koga bi volili, 12,4 odstotka pa jih ne bi izbralo nobene od strank.

Na lestvici politikov je predsednik države Borut Pahor prehitel v avgustu vodilnega predsednika vlade Marjana Šarca. Tretja je evropska poslanka Tanja Fajon. Na četrto mesto se je uvrstil minister za zdravje Aleš Šabeder, na peto pa prvak NSi Matej Tonin. Šesti je evropski poslanec Milan Brglez, sedmi pa kandidat za slovenskega komisarja Janez Lenarčič. Temu na lestvici sledijo še evropska poslanka Ljudmila Novak, predsednik SD Dejan Židan in evropska poslanka Romana Tomc.

Javnomnenjsko anketo je za Pop TV izvedel inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana na vzorcu 715 vprašanih.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije