DOKONČNO

Podpisi za referendum o družinskem zakoniku jutri v DZ

Objavljeno 02. februar 2012 17.25 | Posodobljeno 02. februar 2012 17.25 | Piše: Mo. S., STA

Zbrali so 43.000 podpisov, vložili ji bodo nekoliko manj.

Aleš Primc.

LJUBLJANA – Civilna iniciativa za družino in pravice otrok bo v petek opoldne v Državni zbor (DZ) vložila podpise podpore za referendum o družinskem zakoniku, je sporočil vodja iniciative Aleš Primc. Po njegovih besedah so zbrali okoli 43.000 podpisov, vložili pa jih bodo nekaj čez 42.000, saj pri vseh podatki niso bili popolni.

Zakonik sprejet lani

DZ je družinski zakonik sicer sprejel 16. junija lani, že naslednji dan pa je Civilna iniciativa za družino in pravice otrok začela dejavnosti za razpis referenduma. Zbiranje 40.000 podpisov za referendum se je začelo 1. septembra, vendar je DZ dan zatem izglasoval zahtevo za ustavno presojo posledic referenduma.

Referendum ob županskih volitvah?

Potem ko je ustavno sodišče odločilo, da referendumu ne nasprotuje, je iniciativa 3. januarja nadaljevala zbiranje podpisov. Potrebnih 40.000 podpisov so sicer zbrali že do 6. januarja. Primc je že večkrat dejal, da se zavzemajo, da bi bil referendum čim prej oziroma skupaj z nadomestnimi županskimi volitvami, ki bodo 11. oziroma 25. marca.

Zavrnjen kompromisni predlog

Pred dnevi je Družinska pobuda pripravila kompromisni predlog zakonika, zaradi katerega po njihovem mnenju ne bi bilo potrebe po referendumu. Vendar s predlogom ni uspela, saj bi ga podprla manj kot polovica poslancev. Zato so po besedah Primca prisiljeni vložiti podpise za razpis referenduma.

DZ mora referendum razpisati v sedmih dneh po vložitvi zahteve, do dneva glasovanja pa ne sme preteči manj kot 30 in ne več kot leto dni. Če bo zakonik na referendumu zavrnjen, zakonodajalec leto dni ne bo smel sprejemati zakona z enako vsebino.

Deli s prijatelji