DRUGI VAL

Podjetje grozi delavcem: ne odhajajte na dopust v tujino, čaka vas lahko odpoved

Objavljeno 24. junij 2020 10.35 | Posodobljeno 24. junij 2020 20.55 | Piše: Š. R.

Odpoved bi bila nezakonita, če bi se država uvrstila na rdeči seznam med dopustovanjem.

Delavec naj med dopustom ne zapušča države. FOTO: Roman Šipić
Medtem ko je očitno države na Balkanu zajel drugi val epidemije koronavirusa, številni Slovenci ne vedo, ali naj se sploh odpravijo na dopust v tujino. Zaskrbljeni pa so tudi delodajalci, ki se bojijo, da bi delavci po dopustovanju ob vrnitvi morali v karanteno. Zato jim celo grozijo, naj ne zapuščajo države, sicer jih lahko čaka odpoved.

image
Podjetje Aktiva opozarja delavce, naj med dopustom ne zapuščajo države. FOTO: Marko Feist 
Tako je uprava podjetja Aktiva skupina d.o.o. delavcem posredovala posebno opozorilo (imamo ga v uredništvu), v katerem so zapisali, da naj delavci zaradi ponovne rasti števila okuženih s koronavirusom in trenutne epidemiološke situacije, ki bi lahko vodila v ponovno uvedbo karantene za prihode iz držav s poslabšanimi razmerami, v času letnega dopusta ne zapuščajo države.

 

»V primeru, da zaradi uvedbe karantene ali zaprtja mej ne boste pravočasno prišli nazaj na delo, bomo tako vašo odsotnost z dela šteli za hujšo kršitev delovnih in pogodbenih obveznosti, zaradi katere vam lahko izredno odpovemo pogodbo o zaposlitvi.« Zapisali so še, naj to velja kot »obvezno navodilo delavca v zvezi z izpolnjevanjem vaših delovnih obveznosti«.

Le če se država na rdeči seznam uvrsti med dopustom

Na ministrstvu za delo so potrdili, da bi dejansko delodajalec res lahko delavcu vročil takšno izredno odpoved, a ne v primeru višje sile – ko se je država na t. i. rdeči seznam uvrstila šele med dopustovanjem delavca in ne že pred njegovih odhodom na dopust v to državo. Če pa bi delavec zavestno odšel v državo z rdečega seznama, za katere je po vrnitvi predvidena karantena (recimo trenutno BiH) in je za to vedel pred odhodom, potem ne bo upravičen do odsotnosti z dela zaradi višje sile in mu lahko grozi odpoved. Če bi denimo odšel v Črno goro, za katero trenutno ni predvidene karantene, pa bi jo med njegovim dopustovanjem uvrstili na rdeči seznam, bi bil ob vrnitvi upravičen do nadomestila, prav tako to ne bi mogel biti razlog za izredno odpoved.

Sicer pa na ministrstvu poudarjajo tudi, da delodajalec ne more vnaprej delavcu prepovedati odločitve o tem, kje bo ta dopustoval, saj je to njegova presoja, lahko pa ga opozori na posledice, danes pišejo Finance. Obvestilo in opozorilo delavcem  tudi nima delovnopravnega učinka.

Aktiva: Gre za zaščito zdravja

V Aktivi pojasnjujejo, da namen družbe z izdanim navodilom ni bil v smislu prepovedovanja dopustovanja delavcev v tujini v času koronavirusa, ampak zaščita njihovega zdravja in zaščita zdravja njihovih sodelavcev ter naročnikov, pri katerih opravljajo svoje storitve. 

»Instrument izredne odpovedi je zgolj skrajni ukrep, ki bi lahko sledil, če bi šlo za namerno izpostavljanje oziroma potovanje v države, ki so na rdečem seznamu, in bi za posledico imelo nenačrtovano daljšo odsotnost z dela, kot je bilo načrtovano s potrjenim letnim dopustom. Ko  delavec potuje v državo, ki je uvrščena na rdeči seznam, potem ko je delavec tja že odpotoval, se takšen primer šteje za višjo silo. Vsebina ter namen izdanega navodila delodajalca, ki je namenjen preprečevanju širjenja bolezni, je bil delavcem ob prejemu pojasnjen,« zatrjujejo v Aktivi.

​»Navodilo skladno z zakonodajo«

Letni dopusti so vnaprej načrtovani tako od delodajalca kot tudi od zaposlenih in njihovih družin, pri čemer bi nadaljnja odsotnost delavcev, ki so dopust zaključili in jim je bila odrejena karantena, onemogočila nadaljnjo izvedbo preostalih letnih dopustov drugih sodelavcev. Tako pojasnjujejo, zakaj so se odločili za izdajo takšnih navodil.

»Navodilo je delodajalec izdal skladno z veljavno delovnopravno zakonodajo, saj mora delodajalec z ustrezno organizacijo dela preprečiti in omejiti tveganja, ki lahko nastopijo na delovnih mestih, in predvideti ukrepe za izredne okoliščine, ki se lahko pojavijo pri delovnih procesih. Delodajalec je dolžan zagotavljati nemoten potek delovnega procesa in nemoteno izvajanje pogodbenih storitev za svoje naročnike, česar v primeru odrejene karantene delavcem ob prihodu iz držav, za katere veljajo omejitve, ne bi bilo moč zagotoviti. Posebej poudarjamo, da delujemo v delovno intenzivni  panogi, kjer je fizična prisotnost ključnega pomena za kvalitetno izvedbo storitev.«
Deli s prijatelji