LEGLO PODGANJIH DRUŽIN

Podgana po ceveh prilezla v stanovanje: Hodi po moji kopalnici in mi grize reči

Sredi Kranja se je glodavec pregrizel skozi odtočni kanal v kopalnico v 1. nadstropju.
Fotografija: Saša ima novega sostanovalca, ki se ji večinoma skriva.
Odpri galerijo
Saša ima novega sostanovalca, ki se ji večinoma skriva.

Kranjčanka Saša Naglič se je prijela za glavo: »Zjutraj, ko sem stopila v kopalnico, me je skoraj kap!« Poslovno-stanovanjska stavba na Kidričevi cesti v Kranju, kjer ima lastniško stanovanje, še ni toliko v letih, tudi na zunaj je videti dobro. »Vprašanje pa je, koliko let ima in kako je zgrajena kanalizacija,« pove Nagličeva, ki prebiva v prvem nadstropju. V torek zjutraj jo je v stanovanju presenetila podgana. Splezala je po ceveh navzgor, pregrizla je odtočno cev v toaletnem prostoru in se sprehodila po njem. Zagotovo je želela na toplo.

»Hodila sem po celem svetu, toda kar doživljam tule, ni mogoče opisati. Bila sem v Katmanduju, kjer so nam podgane hodile po sobah, toda to je tam vsakodnevni pojav, vzameš v zakup. Tudi v Keniji, Maroku ali Južni Ameriki je bilo enako. Toda, da podgana pride v moje stanovanje sredi mesta, tega pa ne prenesem. Živimo v urbanem okolju, pa me podgana gleda skozi cev v kopalnici. Niti v Nairobiju tega nisem doživela, podgane so se razbežale,« opiše Saša. Ves dan je stražila v stanovanju.

Saša pravi, da je bila kar konkretnih dimenzij.
Saša pravi, da je bila kar konkretnih dimenzij.
»Tole res težko prenašam. Hodi po moji kopalnici in mi grize reči.« Če Nagličeva ne bi imela trdno zapahnjenih vrat, bi se ji mirno sprehajala po stanovanju.
 

Invazija še ni pozabljena


Pred dobrim letom smo pisali, da so gorenjsko prestolnico preplavile podgane. Pojavile so se v stanovanjskih blokih, predvsem na območju Planine, Vodovodnega stolpa in Zlatega polja. Videli so jih celo ob otroških igriščih, Osnovni šoli Simona Jenka, skakale so ob letnem bazenu in po parkiriščih. Odgovorni so ugotavljali, da izhajajo iz javne kanalizacije, revizijskih jaškov oziroma iz poškodovanih in počenih cevi. Zadrževale so se ob stavbah, njihova največja legla pa so bila pred vhodi v stavbe. Grizle in uničevale so fasado, izolacijo, kopale luknje in si delale gnezda.

Pol strupa v kopalnici je že pogrizla.
Pol strupa v kopalnici je že pogrizla.



»Tudi letos poleti so bili problemi z njimi v Kranju, zdaj pa so začele živali plezati na toplo v stanovanje,« je dejala Saša, ki je, ko je opazila hišnega neljubljenčka, poklicala na številko 112: »Stric, ki je sprejel klic, mi je dejal, da je bil na morju in mu je podgana prišla v drugo nadstropje, potem pa je poiskal številko deratizacijske službe. K sreči je bil gospod, ki se s tem ukvarja, blizu, prišel je že čez dve minuti. Nastavil je strupene vabe. Klicala sem na Komunalo Kranj in menda bodo odreagirali. Še prej sem o tem obvestila upravnika stavbe Staninvest Maribor. Obljubili so, da bodo takoj urgirali. Ne vem … Dotrajan kontejner za smeti, ki ga imamo pred hišo, se menja že pol leta.«
 

Ni pomoči


Saša Naglič je odločena: »Kar se tiče podgan, je treba intenzivno deratizirati vse območje. Vodovodar, ki je prišel zamenjat preglodano cev, mi je povedal, da tudi če zamenja cev, jo bo Francka, tako sem poimenovala podgano, pregrizla in znova prišla v stanovanje. Tako je rešitev le v večjem posegu ne le v stavbi, temveč v celotni okolici. Ne razumem, da se to lahko dogaja v Sloveniji. Ali bomo morali, ker ni pravega interesa za poseg, živeti v sožitju s podganami kot sredi Indije?

Splezala je v poslovno-stanovanjski objekt na Kidričevi cesti.
Splezala je v poslovno-stanovanjski objekt na Kidričevi cesti.


Ko sem bila v tujini, sem šla z zavedanjem, da tvegam stik s temi glodavci, tole, kar se dogaja v Kranju, pa ni skladno z življenjskimi normami, ki so pri nas. Rešitve zagotovo obstajajo. Sama sem bila poleti oskrbnica koče na Ledinah. Niti ene same miške nisem imela v hiši, tukaj imam pa sredi gorenjske prestolnice podgane.« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije