KONGRES SMC

Počivalšek: V tem boju smo krvaveli, a na koncu preživeli

Stranka SMC je dočakala težko pričakovani kongres.
Fotografija: Zdravko Počivalšek. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Zdravko Počivalšek. FOTO: Leon Vidic, Delo

»Za nami je burno leto, pred nami pa predvsem veliko dela,« je na kongresu stranke SMC ocenil Zdravko Počivalšek. Dejal je, da je bila stranka motor oblikovanja nove vlade, in dodal, da je to vlado pričakal eden najtežjih izzivov naše generacije, epidemija. Izpostavili so, da so bili kot stranka izpostavljeni številnim preizkušnjam. »V tem boju smo krvaveli, a na koncu preživeli. Ne samo preživeli, na tej poti smo se prečistili in še bolj strnili svoje vrste. Danes stojimo kot trden steber liberalnega centra,« je še ocenil Počivalšek. Pohvalili so se, da so gospodarstveniki, župani in delovni ljudje v javnem sektorju v SMC prepoznali centralno točko.
 
Prepričani so, da bodo skupaj z novimi okrepitvami igrali glavno vlogo na parlamentarnih volitvah. Počivalšku pa so na kongresu dali mandat, da zaključi pogovore s številnimi partnerji in da jih pripelje do končnega dogovora. Govori se o združevanju stranke s strankami GAS, Zeleni, Povežimo Slovenijo in še nekaterimi drugimi listami. Ambicija je združiti in povezati vse, ki navkljub razlikam svoj pogled usmerjajo v prihodnost. »V tisto, kar nam je skupno. V tisto, na čemer lahko gradimo razvoj za vse regije naše države.«

V sporočilu za javnost po koncu kongresa so še zapisali, da stranko v prihodnosti čakajo trije ključni koraki: združevanje, povezovanje in sodelovanje. »SMC bo tako vodila politiko odgovornega in zelenega gospodarskega razvoja, ki je temelj za pravičen družbeni razvoj in ohranjanje socialne stabilnosti ter visokega standarda življenja. Ne levo, ne desno, ne nazaj, ampak naprej postaja eno ključnih vodil stranke SMC.«
 

Janša hvalil Počivalška


Premier in predsednik SDS Janez Janša je na kongresu koalicijske partnerice poudaril vlogo SMC pri sestavi aktualne koalicije ter se ji zahvalil za pogum in politično suverenost. Izpostavil je ugodne gospodarske kazalnike navkljub epidemiji covida 19 ter dejal, da so glede tega v tem mandatu uresničili tisto, kar so obljubljali. Janša je v nagovoru spomnil, da je bil predsednik SMC Zdravko Počivalšek gospodarski minister tudi v mandatih prejšnjih vlad. Ugodni gospodarski kazalniki so tako po njegovem mnenju tudi njegova zasluga. A v aktualnem mandatu so tiste stvari, ki so jih glede gospodarskega razvoja in ustvarjanja ugodnejšega okolja obljubljali v začetku sestave koalicije, po Janševih trditvah uresničili. Pred njimi je še nekaj odločitev v državnem zboru, sicer pa so »kljukice narejene pri vseh ključnih točkah«, ki jih je v koalicijsko pogodbo prispevala tudi SMC, poroča STA.

Po Janševih ocenah je Počivalškova zasluga, da jim je lani v času epidemije uspelo najti ravnotežje med zdravstvenimi in drugimi ukrepi, ki so gospodarstvo ohranili v kondiciji. Morda bomo imeli tudi zgodovinsko nizko brezposelnost, je dodal. SMC je po Janševem mnenju lani ob sestavi vlade naredila velik korak v smislu stabilizacije slovenskega političnega prostora v prihodnje. »Da je nekdo sposoben sodelovanja, pa mora biti suveren,« je poudaril. To po njegovih besedah pomeni, da sam odločaš, da ne odločajo ne mediji ne strici iz ozadja ali druge stranke. V Sloveniji je v zadnjih dveh desetletjih izključevanje postalo norma, ugotavlja premier.

»Če bi SMC in druge stranke koalicije lani vztrajale pri tem, danes ne bi govorili o šestodstotni gospodarski rasti, ampak o dolgi recesiji, tako kot smo govorili po zadnji gospodarski in finančni krizi,« je še poudaril Janša in se zahvalil za ta pogumen korak, ki je bil tudi v simbolnem smislu izjemno pomemben.

Ko se neki narod bori za lastno suverenost, se plača tudi ceno, je ob tem ugotavljal in dodal, da je ceno plačala tudi SMC. »Posebej predsednik, ki je bil izpostavljen brutalnim napadom, ki so celo mene, ki sem vsega vajen, presenetili,« je priznal Janša. Spomnil je, da se je to dogajalo v času epidemije in so se celo napori za obvarovanje zdravja razglašali za kriminalno dejanje. A ceno se je izplačalo plačati, verjame Janša, ki je ob tem SMC čestital za suverenost. Prepričan je , da bo SMC lahko na tej podlagi gradila v prihodnje ter da ima program te stranke močnejšo podporo javnosti, kot jo kažejo javnomnenjske ankete. Sicer pa so po Janševih besedah ponovno soočeni s tem, da branijo temeljne ustavne vrednote in norme, tudi pred dogodki, kot so bili na sredinih protestih pred državnim zborom, ki so vsega obsojanja vredni.

Cigler Kralj opozoril na izzive


Tudi podpredsednik koalicijske NSi in minister za delo Janez Cigler Kralj je v nagovoru na kongresu izpostavil, da jih v aktualni vladi poleg sodelovanja druži politična vrednota svobode. Po njegovem mnenju je v tem partnerstvu, ki ga ustvarjajo leto in pol, to dobro udejanjeno. »To partnerstvo je prebrodilo zahtevne čase, v katerih smo pokazali, da znamo stopiti pred slovenski narod in ga zaščititi,« je poudaril Cigler Kralj.

Po njegovih besedah jih čakajo izzivi, ki jih lahko premagajo tisti, ki so tako prekaljeni skupaj v zahtevnih časih epidemije. Izpostavil je predvsem demografske trende, ki bodo krojili trg dela, socialne in družinske zadeve ter enake možnosti. SMC je zaželel vse dobro in dober izid na prihodnjih volitvah.
 

Združevanje in novo ime


Napovedali so že, da se nameravajo konec leta združiti z Gospodarsko aktivno stranko – GAS, ki jo vodi predsednik državnega sveta Alojz Kovšca, omenja pa se tudi združevanje z Zelenimi, s stranko Povežimo Slovenijo in z nekaterimi drugimi listami. Stranka SMC, ki je bila v začetku poimenovana Stranka Mira Cerarja in preimenovana v Stranko modernega centra, bo z združitvijo z GAS doživela tudi novo preimenovanje.

Na kongresu pa ne bo prvakov LMŠ, Desusa in SAB.
 

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas