NPU

Počivalšek in dobavitelj Bitenc naj bi bila ovadena

Bodo sporni posli dobili epilog?
Fotografija: Zdravko Počivalšek. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Zdravko Počivalšek. FOTO: Blaž Samec

Zaradi domnevno sporne nabave zaščitne opreme naj bi zaradi suma zlorabe uradnega položaja ovadili gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, za pomoč pri kaznivem dejanju pa tudi njegovo sodelavko na ministrstvu Andrejo Potočnik. Prav tako tudi dobavitelja medicinskih ventilatorjev, prvega moža družbe Geneplanet in diagnostika Marka Bitenca. Gre za neuradne informacije, ki jih navaja portal 24ur.com

Kriminalisti so že konec junija 2020 izvajali hišne preiskave zaradi spornih poslov z zaščitno opremo. Obiskali so blagovne rezerve, Geneplanet, ministrstvo za gospodarstvo, tudi ministra Počivalška, ki se je celo znašel v celodnevnem pridržanju. Osumljenim očitajo storitev kaznivih dejanj oškodovanja javnih sredstev.

Sporne posle z zaščitno opremo je naznanil nekdanji visoki uslužbenec blagovnih rezerv Ivan Gale. Razkril je, da naj bi si Počivalšek močno prizadeval, da se posel sklene z Geneplanetom, njegova odposlanka Andreja Potočnik pa naj bi pritiskala na uslužbence blagovnih rezerv, da plačajo podjetju. V javnosti so bili objavljeni tudi posnetki ministrovega pogovora, ki je zahteval 100-odstotni avans, še preden je bila dana bančna garancija za posel. Primer je bil tudi pod drobnogledom računskega sodišča.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije