OREHOVICA

Po znanje v obnovljeno šolo v Orehovici

Podružnična šola je bila nazadnje deležna temeljite obnove leta 1996 ob stoletnici šolstva v kraju.
Fotografija: Zadovoljni učenci nižje stopnje FOTOgrafije: Tanja Jakše Gazvoda
Odpri galerijo
Zadovoljni učenci nižje stopnje FOTOgrafije: Tanja Jakše Gazvoda

V Orehovici, podgorjanski vasici le nekaj kilometrov od Šentjerneja, stoji povsem obnovljena šola. Gre za podružnično šolo Orehovica, ki jo obiskuje 70 otrok, šolarjev nižje stopnje, ki so z letošnjim šolskim letom vstopili v energetsko prenovljeno stavbo, ta je bila sicer temeljite obnove deležna leta 1996, ob stoletnici šolstva v kraju. Ozaljšana pa ni le šola, dobili so še novo in večje igrišče in parkirišče, hkrati pa tudi pitnik ob igrišču, s katerim so simbolično zaznamovali tudi 50-letnico vodovodnega sistema Orehovica.

S prerezom traku je naložba v Orehovici, vredna skoraj 580.000 evrov, uradno predana namenu.
S prerezom traku je naložba v Orehovici, vredna skoraj 580.000 evrov, uradno predana namenu.

Minuli petek se je na igrišču ob šoli zbralo veliko učencev, učiteljev in drugih občanov, nove pridobitve pa so s skupnim simbolnim prerezom traku slavnostno predali namenu župan občine Šentjernej Jože Simončič, ravnatelj Osnovne šole Šentjernej Aljoša Šip, zasebni partner v projektu celovite prenove šole Matevž Pongračič iz podjetja Synco in upokojena učiteljica Vera Pavlič, ki je na šoli v Orehovici delala vso svojo delovno dobo.

Šola je bila potrebna obnove ne le zaradi zniževanja stroškov energije, po zadnjem velikem potresu v Petrinji so jo zdaj tudi protipotresno sanirali, zamenjali so kritino in izolacijo podstrešja, zamenjali stavbno pohištvo, naredili izolacijo in novo fasado, vgradili geosonde in toplotne črpalke ter namestili nova svetila. Razsvetljava je zdaj tudi na igrišču, tako ga bo mogoče uporabljati v temi.

Na slovesnosti so zaznamovali tudi 50-letnico vodovodnega sistema Orehovica. Pomen čiste pitne vode je poudaril Bojan Kekec, direktor Komunale Novo mesto, ki v občini Šentjernej skrbi za nemoteno preskrbo s čisto pitno, za nekaj zanimivih utrinkov iz časa trasiranja vodovodnega sistema v Orehovici pa je poskrbel Franci Koncilija, ki je bil pred pol stoletja geodet takratnega Vodovoda Novo mesto.

Slovesno odprtje sta z glasbenimi nastopi popestrila Pihalni orkester Občine Šentjernej in Mešani pevski zbor Ajda Orehovica, za iskrivo predstavitev Podružnične šole Orehovica pa je poskrbelo vseh 70 učencev, ki so sodelovali v kulturnem programu. Pogostitev so pripravile članice Društva kmetic Šentjernej, blagoslov pa je podelil šentjernejski župnik Anton Trpin

Tam je tudi pitnik.
Tam je tudi pitnik.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije