GOST ODDAJE

Po vsem svetu poročajo o Sloveniji: tako se je odzval Kacin (VIDEO)

Objavljeno 17. maj 2020 06.56 | Posodobljeno 17. maj 2020 08.11 | Piše: N. Č.

Vladni govorec je bil gost oddaje Euronews.

Jelko Kacin. FOTO: Uroš Hočevar, Delo
Vladni govorec Jelko Kacin je bil v petek gost informativne oddaje Euronews, v kateri je spregovoril o uspehu Slovenije v spopadu z epidemijo koronavirusa. Slovenija je namreč prva država v Evropi, ki je razglasila konec epidemije.

Odgovarjal je na vprašanje, kaj daje slovenski vladi toliko zaupanja, da razglasi konec nevarnosti, voditelja pa je tudi zanimalo, ali Kacin nima morda občutka, da je bilo za preklic epidemije nekoliko prezgodaj, saj Slovenija meji na države, ki še beležijo primere okužb.

»Uradno smo razglasili, da bo epidemija končana zadnji dan maja. A to je odvisno od tega, kaj se bo zgodilo v vmesnem času. Upamo, da se bo pozitiven trend nadaljeval. Če bo šlo kaj narobe, bomo morali narediti korak nazaj. Vlada se je pripravljena odzvati,« je pojasnil Kacin.Na vprašanje, čemu pripisuje uspeh, je Kacin odgovoril: »Strogim ukrepom in redni komunikaciji z javnostjo na eni strani ter kulturnim posebnostim na drugi – ker smo majhna država in je vsako življenje izjemno dragoceno. Odzvali smo se smo hitro in naše bolnišnice niso bile polne bolnikov. Vedno je bilo dovolj prostih postelj. Zasedenost naših covid-19 oddelkov ni bila nikoli več kot 25 odstotkov. Bili smo pripravljeni na veliko slabše razmere ...«


Kacin: Napolnjen sem z energijo


»Ko si gost Euronews se še bolj zaveš, kaj nam je uspelo v obvladovanju bolezni covid-19 in kako zelo odstopamo navzgor. Biti prvi v Evropi v boju s covid-19, daleč pred drugimi državami. Ponosen, z energijo napolnjen. Zdaj je pravi trenutek za promocijo Slovenije! #SkupajZmoremo,« je zapisal Kacin na twitterju.O Sloveniji so poročali po vsem svetu in zraven delili posnetke z Ljubljane, Bleda, iz Pirana ...Prvi primer koronavirusa v Sloveniji je zabeležil 4. marca, povratnik iz sosednje Italije. Državna epidemija je bila razglašena 12. marca. Do 13. maja je bilo v Sloveniji 1.467 potrjenih primerov, umrli so 103 ljudje, še poročajo tuji mediji.


Deli s prijatelji