VLADA SPOROČA

Po velikonočnih praznikih bi se nekateri že lahko vrnili na delo

Jelko Kacin je pojasnil, da vlada pripravlja nove ukrepe, v primeru, da bi se čez vikend število obolelih zmanjšalo.
Fotografija: Jelko Kacin. FOTO: Uroš Hočevar, Delo
Odpri galerijo
Jelko Kacin. FOTO: Uroš Hočevar, Delo

Vladni govorec Jelko Kacin je ocenil, da je bilo minuli konec tedna kljub sončnemu vremenu manj prekrškarjev kot vikend prej in da so ljudje bili bolj disciplinirani pri spoštovanju ukrepov za zmanjševanje širjenja koronavirusa.
Preberite tudi: Namesto regresa boni za dopust: javnost zaskrbljena, ministrstvo odgovarja
Če čez vikend, ki je pred nami, ne bo porasta bolnikov, ki potrebujejo nego v bolnišnici ali na intenzivnih oddelkih, bi vlada po velikonočnih praznikih ponovno zagnala nekatere gospodarske panoge, je dejal Kacin. Vlada bo ukrepe sprejela še ta teden, a bi začeli veljati »takoj po velikonočnih praznikih«.



Kateri so ti ukrepi in za katere panoge bi ukrepe sprostili, Kacin ni želel pojasnjevati, saj da mora vlada o ukrepih še razpravljati in o njih odločiti. Vse bo, kot kaže, znano v prihodnjih dneh. »Delamo na tem, da bi lahko vlada še ta teden preučevala ukrepe, ki bi lahko omogočili zagon nekaterih panog gospodarstva. Pogoj je nadaljevanje pozitivnega trenda širjenja okužb,« je pojasnil Kacin.
Preberite tudi: Janek Musek: Slovenci smo precej odporni in trdoživi
Ljudje se sicer omejevalnih ukrepov držijo, to potrjuje tudi število novih okužb, ki ne narašča tako strmo kot prejšnji teden. »Še vedno pa nismo v trendu padanja števila okužb, torej nismo v fazi, ko okužb ne bi bilo. Zato dajmo vsi skupaj potrpeti in vzdržati teh nekaj tednov, da epidemijo skupaj premagamo. Ukrepi delujejo in se jih držimo, kar potrjujejo tudi številke okužb, ki ne naraščajo več tako strmo kot prejšnji teden.«
Od 30. minute dalje.


Ihan: Najprej Zasavje


Slovenski imunolog in mikrobiolog Alojz Ihan je pred dnevi za MMC morda nakazal, kako bi se ukrepi postopoma opuščali. »Verjetno bi bili v predelih, kot je na primer Zasavje, kjer je malo okuženih, ljudje pa delajo v isti regiji, lahko pogumnejši pri odpiranju podjetij.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije