RADIOTELEVIZIJA SLOVENIJA

Po težko pričakovani odločitvi o RTV so tu prvi odzivi: SDS govori celo o porazu Golobove koalicije

Odločitev ustavnega sodišča o začasnem zadržanju izvajanja dela novele zakona o Radioteleviziji Slovenija ne prejudicira končne odločitve ustavnih sodnikov o ustavnosti zakona, pa je opozorila ministrica za kulturo Asta Vrečko.
Fotografija: Ustavno sodišče je začasno zadržalo izvrševanje dela novele zakona o RTVS. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Ustavno sodišče je začasno zadržalo izvrševanje dela novele zakona o RTVS. FOTO: Voranc Vogel

Kot smo že poročali, je ustavno sodišče začasno zadržalo izvrševanje dela 23. člena ter 24. in 25. členov novele zakona o RTVS, ki govorijo o konstituiranju novega sveta zavoda, oblikovanju novega statuta in imenovanju predsednika in članov uprave. Postopki konstituiranja novih organov lahko tečejo, zadržano je končno konstituiranje sveta, zavod vodi v. d. direktorja.

Odločitev sprožila številne odzive

Prvopodpisani pobudnik ustavne presoje novele zakona o RTVS, vodja sedanjega programskega sveta Peter Gregorčič ter avtor pobude, pravnik Matej Avbelj pozdravljata sklep ustavnega sodišča o začasnem zadržanju dela novele. Z njim je sodišče začasno zavarovalo institucionalno neodvisnost RTVS, kar je bil cilj pobude, navajata v današnjem odzivu.

Kot sta zapisala v izjavi, je bila ta pobuda za oceno ustavnosti novele s predlogom za začasno zadržanje »edino pravno sredstvo, s katerim lahko trenutni oblasti preprečimo samovoljno, arbitrarno in grobo politično podrejanje Radiotelevizije Slovenija (RTVS)«.

Kot sta navedla, so ves čas vztrajali pri stališču, da tak zakon ne more prestati ustavnosodne presoje. »Ustavno sodišče katere koli evropske države, ki posledic takega zakona ne bi zadržalo (in zakona kasneje ne bi spoznalo tudi za protiustavnega), bi dalo jasen in očiten signal vsakokratni politični oblasti, da so v tej državi dovoljene politične kadrovske čistke, s katerimi se člane vodstvenih in nadzornih struktur od oblasti neodvisnih institucij, vključno z javnimi mediji, po vsakem prevzemu oblasti lahko zamenja s sebi lojalnimi,« sta ocenila.

Ministrica Vrečko: Začasno zadržanje zakona o RTVS ne prejudicira končne odločitve ustavnega sodišča

Odločitev ustavnega sodišča o začasnem zadržanju izvajanja dela novele zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS) ne prejudicira končne odločitve ustavnih sodnikov o ustavnosti zakona, je opozorila ministrica za kulturo Asta Vrečko. Si pa želi, da sodišče o tem odloči čim prej, saj je stanje na RTVS po njenih besedah nevzdržno. 

V izjavi za medije je ministrica Vrečko poudarila, da ustavno sodišče ni zadržalo postopkov imenovanja sveta RTVS, pač pa je zadržalo zgolj tri člene v prehodnih določbah. Ob tem je opozorila, da zadržanje izvrševanja določb nikakor ne pomeni, da je zakon protiustaven in tudi ne pomeni končne odločitve ustavnega sodišča.

Ministrica si želi, da bi ustavni sodniki odločitev o ustavnosti zakona sprejeli čim prej, saj je stanje na RTVS nevzdržno. Na to po njenih besedah dnevno opozarjajo zaposleni, civilna družba, gledalke in gledalci in »seveda vsi, ki to agonijo spremljamo«.

Vsak dan ohranjanja dosedanjega stanja prinaša nove škodljive in nepopravljive posledice 

V svetu delavcev RTVS ob začasnem zadržanju izvajanja dela novele zakona o RTVS opozarjajo, da vsak dan ohranjanja dosedanjega stanja prinaša nove škodljive in nepopravljive posledice za delovanje javnega medija. Prav tako za njegovo verodostojnost, transparentnost upravljanja in porabo javnega denarja, na kar so opozorili večkrat, poudarjajo.

Svetlo točko pa sicer v svetu delavcev Radiotelevizije Slovenija (RTVS) vidijo v tem, da so zadržani le nekateri členi in da se postopki imenovanja novih članov novega sveta RTVS lahko nadaljujejo. »Posebej pozorno smo prebrali ločena odklonilna mnenja treh ustavnih sodnic, iz katerih lahko razberemo, da se svet pravno konstituira kljub začasnemu zadržanju. Kot mi razumemo, iz te odločbe pravnoformalno ni povsem jasno, kakšna bo torej vloga novo konstituiranega sveta RTVS,« je v odzivu za STA zapisal predsednik sveta delavcev Robert Pajek.

V SDS pozdravljajo začasno zadržanje dela zakona o RTVS

V SDS pozdravljajo začasno zadržanje izvrševanja dela novele zakona o RTVS. Menijo tudi, da bo ustavno sodišče v nadaljevanju ugotovilo neustavnost samega zakona, saj da je bil ta zaradi hitenja premalo domišljen. »Gotovo je to poraz koalicije, če so bili prepričani, da pripravljajo dober zakon,« je še ocenila poslanka SDS Alenka Jeraj.

Kot je danes v prvem odzivu na odločitev ustavnega sodišča dejala Jerajeva, so v poslanski skupini SDS že v času sprejemanja novele zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS) opozarjali na sprejemanje zakona po nujnem postopku, ki ga je po njihovi oceni koalicija v danem primeru zlorabila.

»Ocenjevali smo tudi, da zakon vsebuje neustavne rešitve, vendar se je vladajoči koaliciji tako mudilo z obglavljanjem RTVS oziroma zamenjavo vseh ključnih organov, da niso poslušali nikogar, nastopali so s pozicije moči in se obnašali, kot da lahko počnejo vse, kar želijo, tudi kršijo zakone,« je danes kritična Jerajeva. Po njenih besedah so v SDS še vedno prepričani, da je namen novele zakona predvsem »kadrovska čistka« na RTVS. Uveljavitev zakona je sicer SDS lani poskušala zaustaviti tudi z zakonodajnim referendumom, a neuspešno, saj so volivci na novembrskem referendumskem glasovanju noveli zakona prižgali zeleno luč.

Ustavne sodnice v ločenih mnenjih opozorile na posledice podaljšanja prehodnega obdobja pri vodenju RTVS

Ustavne sodnice, ki so glasovale proti začasnemu zadržanju izvrševanja dela novele zakona o RTVS, v ločenih mnenjih opozarjajo, da začasno zadržanje ne more povrniti mandatov vodilnim, le podaljšuje prehodno obdobje. Zaradi slednjega se bo zavod po njihovih navedbah lahko znašel v situaciji, ko razen v. d. direktorjev ne bo imel delujočih organov.

Sodnice Neža Kogovšek Šalamon, Špelca Mežnar in Katja Šugman Stubbs, ki so glasovale proti zadržanju, so v ločenih mnenjih poudarile, da zadržanje mandatov vodilnih ne more povrniti. Kogovošek Šalamonova je izpostavila, da bo zadržanje, namesto da bi zagotovilo čas za vsebinsko obravnavo, povzročilo pravno in dejansko kaotično stanje. Po njenih navedbah se bo obdobje vodenja javnega zavoda s strani vršilcev dolžnosti podaljšalo za neznano dolgo dobo, enako velja za organe vodenja in nadzora. Vsi pa bodo lahko opravljali samo tekoče posle, »kar izjemno omejuje možnosti za gospodarno in strokovno upravljanje zavoda«.

Ustavno sodišče podaljšalo agonijo RTV Slovenija

Odločitev ustavnega sodišča o začasnem zadržanju izvrševanja dela novele zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS) le podaljšuje agonijo RTVS, opozarjajo v Društvu novinarjev Slovenije. Ustavno sodišče pozivajo, da nemudoma nadaljuje razpravo in se javno zaveže, do katerega datuma bo opravilo končno presojo ustavnosti zakona. V društvu novinarjev ugotavljajo, da je ustavno sodišče zadržalo člene, ki omogočajo operativno vzpostavitev novega modela vodenja in upravljanja. Ob tem so spomnili, da so se za uveljavitev novele zakona o RTVS zavzeli, ker so prepričani, da obstoječi model upravljanja ne omogoča strokovnega, neodvisnega in profesionalnega dela javnega medija. Prav imenovanje trenutne sestave tako programskega kot nadzornega sveta pa je »pokazalo vse možnosti za zlorabo sistema s strani vladajoče politike«, so navedli.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije