NUK II

Po 40 letih bo Ljubljana naposled dobila to stavbo (FOTO)

Gradnja NUK II prihodnje leto, končan naj bi bil leta 2026. Projekt izgradnje je vreden 95 milijonov evrov, ocenjena vrednost opreme je 7,5 milijona evra.
Fotografija: Robert Golob v knjižnici NUK. FOTO: Črt Piksi, Delo
Odpri galerijo
Robert Golob v knjižnici NUK. FOTO: Črt Piksi, Delo

Predsednik vlade Robert Golob in minister za izobraževanje, znanost in šport Igor Papič sta ob današnjem obisku NUK napovedala, da je gradnja NUK II končno postala realnost., saj so tik pred pridobitvijo gradbenega dovoljenja, gradnjo bodo začeli prihodnje leto. Vrednost projekta, ki naj bi bil končan leta 2026, je 102 milijona evrov.

Predsednik vlade Robert Golob je v izjavi za medije izpostavil, da so knjižnice pomembne za razvoj naroda. Niso le prostor za branje in učenje, za gradnjo osebnosti in pridobivanje znanja, ampak so tudi prostor za srečevanje in spoznavanje novih idej. In NUK II je zasnovan ravno v tem duhu, da bo odgovarjal vsem izzivom današnjega časa ter spodbujal spoznavanje in kreiranje novih idej ter znanj za prihodnost.

FOTO: Črt Piksi, Delo
FOTO: Črt Piksi, Delo

Spomnil je na pomen knjige za Slovence ter na Trubarja, ki je »postavil temelje slovenskega naroda in državotvornosti«. In ravno ta točka je po Golobovih besedah tista, ki nas mora pri projektih, kot je NUK II, »navdajati z zanosom, da ga moramo realizirati«.

Slovenski narod temelji na pisani besedi, ta nas je v Evropi zgodaj postavili na zgodovinsko mesto, bistveno prej, preden smo dobili državotvornost ali politiko. »Zato je dolžnost politike, nas vseh, da spodbuja, da se ta bit slovenskega naroda razvija naprej,« je poudaril. Izrazil je veselje, da so lahko naredili simbolni korak, da so potrdili odločenost, da gredo v investicijo, in pa tudi že prvi konkretni korak, da so vplačali komunalni prispevek.

Zgodba z NUK II ima že dolgo brado in sega v 80. leta preteklega stoletja, ko je bil izveden prvi natečaj za NUK II, ki pa je ostal nerealiziran. Na mednarodnem natečaju leta 2012 je bila za projekt nove nacionalne knjižnice izbrana arhitekturna rešitev biroja Bevk Perović arhitekti.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije