ALPINISTIČNI PODVIG

Po ruski tragediji na gori slovensko zmagoslavje

Objavljeno 16. avgust 2018 18.07 | Posodobljeno 16. avgust 2018 18.07 | Piše: A. P.

Aleš Česen in Luka Stražar po severni steni na sedemtisočak Latok. Gre za enega največjih podvigov slovenskega alpinizma.

Aleš Česen, Tom Livingstone in Luka Stražar po pristanku v Pakistanu FOTO: Facebook
LATOK – V alpinističnem svetu je odjeknila vesela novica, da je slovensko-britanska odprava uspešno osvojila vrh 7145 metrov visoke gore Latok v Pakistanu, in to po severni smeri, kar pred tem ni uspelo še nikomur. V ameriški reviji Rock and Ice so zapisali, da je trojici uspelo osvojiti sveti gral alpinizma in premagati trenutno največji izziv v visokogorskem plezanju. Po severni smeri je Latok neuspešno naskakovalo več kot 30 odprav z najboljšimi alpinisti sveta. Prav zaradi tega so se Aleš Česen (sin alpinista Toma Česna), Luka Stražar in Britanec Tom Livingstone zapisali v zgodovino alpinizma.

Pred odhodom v Pakistan je vodja odprave Aleš Česen povedal, da ga je gora pritegnila predvsem zaradi oblike in seveda izziva, saj je ni nihče osvojil že štiri desetletja. »To samo po sebi znižuje avanturistično plat odprave, zvišuje pa radovednost in motivacijo,« je dejal v začetku julija na predstavitvi odprave. Na spletni strani Planinske zveze Slovenije (PZS) je odprava v soboto zapisala, da je prišla do vrha Latoka 1. »Aleš, Tom in Luka smo se pred nekaj urami vrnili v bazo, preplezali smo novo smer v severnem ostenju in prišli na vrh Latoka 1. Sledi ... spanje,« so sporočili.
Poznavalci pravijo, da je severni greben Latoka ena najbolj zahtevnih plezalnih smeri v Karakorumu, zato ne preseneča, da imena treh alpinistov že omenjajo v zvezi s prestižno alpinistično nagrado zlati cepin. Prvi poskus osvojitve Latoka po severnem grebenu je bil leta 1978, letos julija pa se je v tej smeri smrtno ponesrečil ruski alpinist, medtem ko so njegovega soplezalca po več dneh rešili s helikopterjem.

»Čeprav podrobnosti še niso znane, ocenjujem, da je bilo pri vzponu ključno, da so v zgornjem delu šli drugje kot večina drugih: niso sledili očitni liniji raza, ampak so se usmerili v desno na sedlo med Latokom 1 in 2, nato pa dosegli vrh po južni strani gore,« je za slovensko planinsko zvezo povedal Luka Lindič. »To je najbolj logična smer, kot sva leta 2015 ocenila tudi z Luko Krajncem. Ta vzpon je idealna slika alpinizma, kjer je celotno ostenje nepreplezano in je treba misliti s svojo glavo in poiskati najbolj logično linijo. Čestitke alpinistom za vrhunski vzpon, poleg tega pa velik poklon Alešu, Luku in Tomu, da so po ruski drami na Latoku 1 ostali tam in se bili sposobni zbrati za vzpon.«
​Pred slovensko-britansko odpravo so na vrhu stali le enkrat, in sicer leta 1979, ko je preboj z južne strani uspel Japoncem. Naša plezalna asa sta za osvojitev vrha in sestop potrebovala teden dni. V Karakorum so odpotovali 6. julija, domov se bodo predvidoma vrnili 19. avgusta.
40 let že ni nihče stal na vrhu gore Latok.
Deli s prijatelji