VIRUS SE HITRO ŠIRI

Slovenija drvi v popolno zaprtje javnega življenja (VIDEO)

Objavljeno 22. oktober 2020 10.20 | Posodobljeno 22. oktober 2020 15.42 | Piše: N. Č.

Po rekordnem številu okužb v enem dnevu je zdravnik Matjaž Jereb dejal, da so razmere še obvladljive, a da so vsi zaskrbljeni.

FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
V Sloveniji smo  zabeležili največ okužb od začetka epidemije. Na današnji novinarski konferenci sta o aktualnem stanju spregovorila vodja oddelka intenzivne terapije infekcijske klinike prof. dr. Matjaž Jereb ter vladni govorec Jelko Kacin
Preberite tudi: Najslabši dan za Slovenijo od začetka epidemije: kar 1.663 okuženih

V UKC Ljubljana že več kot sto okuženih zdravstvenih delavcev, a zadeve še obvladujejo.


Jereb je ocenil, da je aktivno okuženih od 15 do 20 tisoč državljanov, kar se pozna tudi pri številu bolnikov, ki jih sprejemajo v bolnišnicah. Zadeve še obvladujejo, a so zaskrbljeni, da število postelj za covid bolnike ne bo dovolj. »V tem trenutku so razmere še obvladljive, a vsi smo zaskrbljeni, da število postelj v prihodnosti ne bo zadostno. Imamo sicer v načrtu nekaj rezervnih načrtov za povečanje navadnih in intenzivnih postelj, a upam, da to ne bo potrebno,« je dejal Jereb.

Težavo predstavljajo tudi bolni zaposleni, samo v UKC Ljubljana so jih zabeležili več kot sto. »To je sicer v razmerju s številom vseh zaposlenih v UKC primerljiv odstotek z okuženimi v populaciji, a stanje je klub temu skrb vzbujajoče,« je dejal Jereb. V povprečju bolniki na intenzivni negi ležijo od dva do tri tedne.


Danes poteka seja vlade, po kateri bo sledila še ena novinarska konferenca.
 

Virus se hitro širi, zaprtje je v prvem valu delovalo


Po mnenju Jereba je ključen problem širjenja virusa predvsem ta, da je odstotek okuženih ljudi v populacijah velik in da ljudje sprejetih ukrepov v začetku meseca niso upoštevali, zato se virus nemoteno širi in je prešel kritično maso. Virus ni nič drugačen v primerjavi s prvim valom.

Jereb si želi, da bi ukrepi, ki so bili sprejeti v dneh po razglasitvi epidemije, delovali, a hkrati je njegovo osebno mnenje, da je popolno zaprtje javnega življenja rešitev problema. Ni pa prepričan, da bi to politika tudi izvedla. Dodal je, da je lockdown skrajen ukrep, a da je v prvem valu deloval. Strinja pa se, da sta pri zamejitvi širjenja novega koronavirusa najpomembnejša upoštevanje ukrepov in nadzor pri upoštevanju izvajanja ukrepov.

Največje število okuženih beleži Gorenjska regija (na 100.000 prebivalcev v 14 dneh kar 759), sledita Koroška in Osrednjeslovenska regija. Najmanjše število okužb so zabeležili v Obalno-kraški regiji (14-dnevna pojavnost v regiji trenutno znaša že 131), a se tudi tam okužbe občutno povečujejo.
Deli s prijatelji