VOLITVE 2022

Po povolilnem sestanku jasno: Janez Janša ne bo odstopil

Ima najdaljši mandat med zdajšnijmi voditelji strank.
Fotografija: Janša po razglasitvi rezultatov volitev v Cankarjevem domu. FOTO: Borut Zivulovic, Reuters
Odpri galerijo
Janša po razglasitvi rezultatov volitev v Cankarjevem domu. FOTO: Borut Zivulovic, Reuters

Na nedeljskih volitvah je zmagala stranka Gibanje Svoboda, SDS je bil drugi, NSi pa tretji. Glede na povolilna razmerja v parlamentu in napovedi predsednika Gibanja Svoboda Roberta Goloba pa je že skoraj jasno, da ne SDS, ki vodi trenutno vlado, ne NSi ne bosta del vladne koalicije.

SDS je sicer na volitvah dobil večje absolutno število glasov kot pred štirimi leti, a ob visoki volilni udeležbi tudi manjši delež podpore. Leta 2018 jo je podprlo 24,9 odstotka volivcev, v nedeljo po delnih neuradnih izidih pa 23,52 odstotka. Je pa v DZ prišlo skupaj manj strank, zato bo SDS dobil 27 poslanskih mandatov, kar je dva več kot pred štirimi leti.

Kot je v prvem nedeljskem odzivu po volitvah dejal Janez Janša, je stranka SDS na volitvah zmagala v številnih volilnih okrajih, tudi tistih, kjer ni še nikoli. Na vprašanje, ali je po objavi rezultatov v kakšnem trenutku razmišljal o odstopu, pa je odgovoril: »Kar se tiče odstopov, mislim, da je pred nami še dolga vrsta tistih, ki so izgubili vse mandate ali pol mandatov. Bomo malo počakali, kako se bo to zvrstilo.«

Tako po neuradnih informacijah tudi na današnji seji izvršilnega odbora stranke, ki je potekal popoldne, naj ne bi bilo na mizi pobud za umik dolgoletnega predsednika stranke z njenega vrha.

Je pa pa bilo v SDS v nedeljo vendarle zaznati razočaranje, da jim ne bo uspelo nadaljevati vladne zgodbe. Prav tako strankam desnega političnega pola ni uspelo zagotoviti večine v DZ. Janša bo kljub temu ostal predsednik stranke, na tej funkciji je že vse od leta 1993.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije