DISKRIMINACIJA?

Po pogrebu na Žalah so jih taksisti zavrnili: Ne vozimo migrantov

Taksisti naj bi se bali voziti tujce.
Fotografija: Sirska migranta so pospremili na zadnjo pot. FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
Sirska migranta so pospremili na zadnjo pot. FOTO: Marko Feist

V sredo popoldne so na ljubljanskih Žalah v mnogo prerana grobova položili dva 20-letnika iz Sirije. Žalujoči svojci so po pogrebu doživeli še dodaten šok. Sodeč po zapisu, ki kroži po facebooku, so za sorodnike po poslednjem slovesu naročili dva taksija. Ko sta voznika iz družbe Metro prispela, naj bi prevoz zavrnila, češ da ne prevažajo migrantov.

»Zaradi tega so sorodniki preminulih zamudili prevoz v Benetke in zato let na Malto. Želimo še pritožiti zaradi takse službe Metro,« je zapisal Ahmed, ki je bil priča dogodku.

Pod objavo se je oglasil tudi taksist, ki pravi, da jih je on peljal, a je opozoril, da se vozniki taksijev bojijo voziti tujce, saj naj bi nekateri pristali tudi za rešetkami.

Zapis, ki je razburil mnoge. FOTO: Facebook
Zapis, ki je razburil mnoge. FOTO: Facebook

Kaj točno se je zgodilo, smo preverili tudi pri omenjeni taksi službi. Tam so nam pojasnili, da so ga o incidentu obvestili iz azilnega doma, ni pa še preveril pri voznikih, kaj točno se je zgodilo. Kot pravi, nikdar ni slišal, da bi kdo voznikom, s katerimi sodelujejo, dajal navodila, naj ne vozijo migrantov. Prav tako poudarja, da so zanje vsi potniki enaki, ne glede na barvo kože ali narodnost. 

Večurni postopki

Kot pojasnjuje sogovornik, lahko le ugiba, da je do take situacije prišlo, ker se taksisti večkrat znajdejo v neljubi situaciji. Kot je splošno znano, med zaposlenimi v tej dejavnosti mnogi migranti potrebujejo prevoz do Nove Gorice, od koder se mnogi verjetno odpravijo tudi čez mejo. Nemalokrat imajo taksisti težave s policisti, saj se hitro znajdejo v situaciji, da se zaradi postopkov pri prevažanju migrantov zamudijo tudi več ur. Vozniki po besedah zaposlenega namreč nikdar ne vedo, ali morda vozijo potnike, ki so nezakoniti migranti. Po drugi strani vozniki nimajo nobene pravice, da bi od njih zahtevali dokumente.

Taksisti ne morejo preverjati, koga vozijo

Ali so taksisti za prevažanje nezakonitih migrantov kazensko odgovorni, smo preverili tudi pri Generalni policijski upravi. »Vozniki taksijev zakonske podlage za preverjanje, koga vozijo nimajo, so pa lahko, tako kot vsak drug storilec, preganjani in sankcionirani za storitev prekrška pomoči pri nezakonitem vstopu, tranzitu ali bivanju v skladu z določili zakona o tujcih ali kaznivega dejanja nezakonitega spravljanja tujcev čez mejo oziroma njihovega prevažanja v skladu z kazenskim zakonikom, v kolikor se potrdi njihovo naklepno ravnanje,« pojasnjuje policija.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije