DOLGO JE TRAJALO

Po osmih mesecih epidemije Logarjeva Janši zdaj predlaga tole ...

Na vladni mizi je predlog stroke za konec epidemije, ne pa tudi sprostitev vseh ukrepov.
Fotografija: Mateja Logar in Janez Janša. FOTO: Leon Vidic, Delo, Blaž Samec, Delo
Odpri galerijo
Mateja Logar in Janez Janša. FOTO: Leon Vidic, Delo, Blaž Samec, Delo

Vlada bo na današnji seji pretresala epidemiološke ukrepe. Vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar je za STA pojasnila, da bodo v skupini predlagali konec epidemije – vlada jo je razglasila sredi oktobra 2020 –, skladno s tem se bodo sprostili nekateri ukrepi. Zaradi še vedno visoke stopnje pojavnosti okužb pa skupina ob koncu epidemije še ne bo predlagala sprostitve vseh ukrepov.

Konec epidemije je zgolj administrativen ukrep, je za STA povedala Logarjeva. Ob tem je opozorila na izkušnjo lanskega leta, ko je s koncem epidemije prenehala veljati tudi večina zajezitvenih ukrepov. Čeprav je bila situacija v državi takrat bistveno boljša, kot je danes, je prehitro sproščanje ukrepov po njenem mnenju vodilo do ponovnega večanja števila okužb. Ob neprevidnosti bi se nam to lahko zgodilo tudi zdaj.

image_alt
Olajšala nam bodo potovanje: prihajajo tri digitalna covidna potrdila


Svetovalna skupina bo zato predlagala, da nekateri ukrepi še vedno ostanejo v veljavi, sprostitev vseh pa bi vladi lahko predlagali, ko bo Slovenija v evropskih zelenih številkah, torej ko bo 14-dnevna pojavnost manj kot 25 na 100.000 prebivalcev.

Po torkovih podatkih 14-dnevna incidenca v Sloveniji znaša 162 na 100.000 prebivalcev. To nas po merilih Evropskega centra za nadzor bolezni (ECDC) uvršča v rdečo fazo.

image_alt
Znano število novih okužb, dodatnega sproščanja ukrepov še ne bo


Slovenija bi lahko v oranžno fazo po evropskem semaforju, ki predvideva 14-dnevno pojavnost do 150 okužb na 100.000 prebivalcev, prešla sredi junija, v zeleno pa v prvi polovici avgusta, napovedujejo na Institutu Jožef Stefan (IJS).

Premier Janez Janša je sicer že konec maja napovedal, da je glede na število precepljenih, prebolevnikov in trenutno epidemiološko stanje v državi mogoče pričakovati, da je razglasitev epidemije do sredine junija zadnja. V drugi polovici junija bi Slovenija tako lahko prešla v prehodno obdobje, ko bo večina ukrepov odpravljena, je dejal premier. Razglasitev epidemije sicer velja do vključno torka.

Več iz te teme:

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas