Po odstopu Šarca nepričakovana novica iz njegovega urada

Premier v odstopu bi moral jutri odpotovati na Portugalsko.
Fotografija: Marjan Šarec na Brdu med sprejemom za diplomatski zbor. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Marjan Šarec na Brdu med sprejemom za diplomatski zbor. FOTO: Uroš Hočevar

Premier Marjan Šarec je v začetku tedna presenetil (še najbolj koalicijske partnerje) in na tiskovni konferenci sporočil, da v trenutni sestavi parlamenta in s strankami, ki tvorijo njegovo koalicijo, ne more več naprej. Napovedal je odstop, s katerim so se poslanci seznanili v sredo, in se zavzel za predčasne volitve. Kmalu po njegovi novici - da odstopa, so koalicijski partnerji izvedeli iz medijev - so se že začela ugibanja, ali bi se utegnila oblikovati kakšna nova koalicija in predvsem stranke, ki jim sodeč po javnomnenjskih anketah grozi izpad iz parlamenta, bi si tako še podaljšale obstoj na oblasti ali pa vsaj v hramu demokracije. Predvsem koalicijski partnerji so udarili po Šarcu, češ da bo zaradi tega, ker je obupal, na oblast ponovno prišel Janez Janša.
 
Preberite tudi:
Kdo s kom v posteljo: brez Šarca ali Janše med rjuhami ne gre
SDS ostaja odprta za pogovore, Janša ni dal izjav po seji

Kljub odstopu so Šarca čakale številne obveznosti, danes sta skupaj s predsednikom države Borutom Pahorjem na Brdu pri Kranju že tradicionalno ob pričetku novega leta sprejela diplomatski zbor. Šarca so nato čakali tudi pogovori s predsednikom SMC in gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom, ki mu je Šarec ponudil sodelovanje na morebitnih predčasnih volitvah. Ugotovila sta, da sta trenutno še na različnih bregovih, saj SMC-ju predčasne volitve ne dišijo preveč.

V prav dobro voljo Šarca ni mogla spraviti niti novica iz Luksemburga, kjer je Sodišče EU sporočilo svojo odločitev, da ni pristojno glede tožbe Slovenije zoper Hrvaško zaradi njenega nespoštovanja arbitražne odločitve o meji.
 
Preberite tudi:
Poslanec Levice ima dovolj: bo zaradi majice svojega tovariša zapustil stranko?

Celotno dogajanje v pestrem tednu, ki je za njim, pa je očitno, sodeč po sporočilu iz njegovega kabineta, načelo zdravje premierja v odstopu. »Predsednik vlade Marjan Šarec je zaradi slabega zdravstvenega počutja opravičil svojo udeležbo na tretjem vrhu Skupine prijateljev kohezije, ki bo potekal jutri, 1. februarja 2020, v Beji na Portugalskem, so sporočili iz premierjevega kabineta,« so sporočili in dodali, da bo namesto njega vodja delegacije v Beji državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Igor Mally.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije