INTERPELACIJA

Simoniti ostaja minister, a drame še ni konec

Za interpelacijo je glasovalo 43 poslancev, proti pa 40.
Fotografija: Interpelacija, minister za kulturo Vasko Simoniti. Ljubljana, 25. marec 2021. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Interpelacija, minister za kulturo Vasko Simoniti. Ljubljana, 25. marec 2021. FOTO: Leon Vidic, Delo

Vasko Simoniti ostaja minister za kulturo. Interpelacija, ki so jo vložile stranke LMŠ, SD, Levica in SAB in se je začela že v sredo, ni bila izglasovana. Po dolgi in burni razpravi so poslanci nekaj minut pred 16. uro glasovali. Interpelacijo je podprlo 43 poslancev, 40 poslancev je bilo proti.

Minister ostaja na položaju, a na političnem parketu je vseeno še zelo vroče, saj so interpelacijo podprli tudi nekateri koalicijski poslanci. Za so glasovali Igor Zorčič, predsednik DZ, Janja Sluga, Branislav Rajić (vsi trije SMC) in Jurij Lep. Od poslancev Desusa je glasoval proti le Robert Polnar. Franc Jurša, Ivan Hršak in Branko Simonovič pa niso glasovali.

Da bo danes v SMC še napeto, je s čivkom po glasovanju potrdil tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki je zapisal takole: »Glasovanje o interpelaciji je pokazalo, da opozicija še vedno nima glasov za rušenje vlade. Naši poslanci, ki so interpelacijo podprli kljub koalicijski pogodbi, pa se bodo morali odločiti, ali se še vidijo v naši stranki SMC ali ne. Na dveh stolih ne bodo mogli sedeti.«​
 

Kaj se je dogajalo v državnem zboru


Interpelacija je bila že tretja v zadnjem tednu dni. Poslanec SD Matjaž Nemec je dejal, da je bila ravno ta najbolj nekulturna od vseh. Tisti, ki mu je očital najbolj nekulturno vedenje, pa je bil minister. Dejal je, da je minister prednjačil v zmerjanju, žaljenju in poniževanju. Ko je Nemec to dejal, si je minister obraz in oči prekril z roko in se smejal. Pred samim glasovanjem je besedo dobil tudi Simoniti, ki je še enkrat zavrnil vse očitke.Dejal je, da so brez osnove. »Menim, da delam v korist slovenske kulture in ne različnih interesnih omrežij in lobijev.«

Violeta Tomić je pred glasovanjem povedala, da kultura ni hobi, da je delo. Simonitija je označila za zdolgočasenega uradnika, ki deluje bolj kot veliki cenzor kot zaščitnik kulture. »Takega ministra kultura ne potrebuje. /.../ Danes je zgodovinski trenutek, ki se bo zapisal v spomin ne samo kulturnikom, ampak vsem.«
 

Burno dogajanje v parlamentu


Vlagatelji interpelacije so ministru očitali neprimeren odnos do kulture in medijev, kar je on vseskozi zavračal. Mnoge je presenetila Slugova, ki je dejala, da nobeni pritiski, ki se stopnjujejo, ali celo grožnje ne morejo preprečiti, da bi glasovala po svoji vesti. Napovedala je, da bo interpelacijo podprla. Poslanec SD Samo Bevk pa je v razpravi dejal, da podpisa za interpelacijo ni prispeval, kljub temu da se sicer ne strinja z delom aktualne vlade. Pred glasovanjem je dejal, da še ne ve, kako bo glasoval.



Po približno uri in pol po začetku nadaljevanja seje se je v DZ znova zaiskrilo, minister je sejo tudi zapustil, kar je posebej razburilo Nemca in Tomićevo, ki sta zahtevala, da podpredsednik Simonovič sejo prekine. Simonovič je pojasnil, da morajo razumeti, da minister ne more biti vseh 18 ur prisoten na seji. Franc Trček pa je rekel, da dobiva klice, naj pokliče psihiatre. Minister se je kmalu vrnil, a je čez nekaj minut znova prišlo do incidenta, zaradi katerega so sejo morali prekiniti. Trček je namreč dejal, da naj začnejo uporabljati poslovnik. Ministru je očital, da na tej interpelaciji ne odgovarja DZ, kot bi sicer moral. »In tudi poslovnik velja za vse prisotne, tudi za ministra. Jaz sem slišal da sem potomec klavcev, da me je pamet na debelo obšla itd. To je klinična diagnoza. Gospod je zgodovinar, ni psihiater. In nobeden ne ukrepa. Če pa niste sposobni voditi seje v skladu s poslovnikom in ustavo, dajmo to ustaviti in izvoliti novo vodstvo, ki bo to sposobno.«

V ozadju se je začelo razburjati še več poslancev, zato je predsedujočemu prekipelo. »Mislim, da je ta naša nespoštljivost prerasla vse meje dopustnega, zato prekinjam sejo za 15 minut,« je dejal Simonovič. Tudi malo po 13. uri so sejo ponovno prekinili, ker je, kot se je izrazil predsednik DZ »ura zaštekala« oz. je čas, da »gredo na kozarec vode«.
 

Ostre besede


Očitki Simonitiju so nanizani v 10 točkah. Med njimi so neučinkovitost pri spopadanju z epidemijo na področju kulture, uničevanje javnih medijev, kot sta RTV in STA, pomanjkanje dialoga, neprimeren odnos do samozaposlenih v kulturi in nevladnikov ter nepriprava nacionalnega programa za kulturo. Koalicijski poslanci so medtem večkrat izpostavili, da je Simoniti v letošnjem letu zagotovil največji proračun za kulturo. Minister je sicer vse očitke predlagateljev sproti zavračal.

image_alt
Norišnica v državnem zboru: zahteval, da iz dvorane odstranijo Nemca



image_alt
Minister klepetal z Evo Irgl, poslanec SAB pa besen


Sejo je v sredo zvečer zaznamovala tudi daljša prekinitev, do katere je prišlo po ostri izmenjavi besed med nekaterimi opozicijskimi poslanci in Jožetom Tankom iz SDS, ki je tedaj vodil sejo.


Opozicija nima dovolj glasov


Kot je pokazala razprava, interpelacije ne podpirajo v koalicijskih SDS in NSi. V SMC so napovedali, da je večinsko ne bodo podprli, je pa podporo napovedal Rajić. Poslanci Desusa niso enotni: Lep je napovedal podporo, Polnar se je izrekel proti. SNS pa interpelacije ne podpira.

Opozicijske stranke LMŠ, SD, Levica in SAB same nimajo potrebnih 46 glasov za ministrovo razrešitev.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije