PLJUVANJE IN GROŽNJE

Po napadih na poslance: ugotovljene nepravilnosti pri delu policistov

Uveden je tudi postopek ugotavljanja odgovornosti, ki še poteka.
Fotografija: Državni zbor. FOTO: Vogel Voranc, Delo
Odpri galerijo
Državni zbor. FOTO: Vogel Voranc, Delo

Policija je obravnavala več prijav zaradi ponižujočih ravnanj in groženj na škodo nekaterih poslancev državnega zbora. Direktor policije Anton Olaj je odredil strokovni nadzor nad delom policistov Policijske uprave Ljubljana in Centra za varovanje in zaščito. Za nadzor pooblaščeni uslužbenci Generalne policijske uprave, Službe generalnega direktorja policije in Uprave uniformirane policije so ugotovili nekatere pomanjkljivosti in nepravilnosti Policijske uprave Ljubljana. Ta v konkretnih okoliščinah, povezanih s protesti 5., 6. in 7. julija 2021 v Ljubljani, ni v zadostni meri opravila svojih nalog usmerjanja in usklajevanja dela območnih policijskih postaj. Ni jim dajala strokovnih pojasnil, nadzirala njihovega dela in jim zagotavljala strokovne pomoči, izpostavljajo.

image_alt
Zgodil se je napad na našega poslanca, tudi pljunili so vanj

image_alt
Razkrivamo: Horvat ni bil edini poslanec, ki je dobil pljunek v obraz (VIDEO)


»Sektor uniformirane policije na PU Ljubljana v konkretnih primerih ni dovolj spremljal, analiziral, proučeval in ocenjeval varnostnih razmer, učinkovitosti in uspešnosti policijskega dela ter uporabe pooblastil pri vzdrževanju javnega reda, zagotavljanju osebne varnosti in varovanju premoženja. Prav tako ni pripravil načrta varovanja niti ocene tveganja, ki je sestavni del načrta. Posledično v pripravljalni fazi za varovanje ni bilo predvidenega večjega števila policistov, ni bil dorečen način ukrepanja policistov, prav tako ni bilo neposrednega vodenja varovanja na kraju. Ugotovljena je bila tudi pomanjkljiva in premalo učinkovita komunikacija med policijsko upravo in Centrom za varovanje in zaščito,« poroča generalne uprava policije.

image_alt
Pljuvanje in grožnje preiskuje policija


Za odpravo navedenih pomanjkljivosti in izboljšanje organizacije dela je bila policijskima enotama naložena izvedba določenih ukrepov, uveden pa je tudi postopek ugotavljanja odgovornosti, ki še poteka.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije