V SLOVENIJI JEDLI MESO S PREPOVEDANIMI ADITIVI

Po mili ministrici udaril varuh: Gre za zatajitev sistema nadzora

Medtem ko nekateri trdijo, da je bilo ogroženo zdravje potrošnikov in so zato pričakovali, da bo komu pokazala vrata, ministrica Aleksandra Pivec v tem ne vidi potrebe, saj da kršitve niso bile tako hude.
Fotografija: Arhivska fotografija. FOTO: Getty Images/Istockphoto
Odpri galerijo
Arhivska fotografija. FOTO: Getty Images/Istockphoto

»Sam se ne opredeljujem kdo je kriv, ali ministrstvo ali uprava za varno hrano. Nekdo je kriv, ker so bili ogroženi potrošnik, slovenski kmet in pridelovalec in slovenska živilska industrija. Na podlagi vsega zgoraj navedenega kot varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano pričakujem, da bo ministrica pokazala in sankcionirala odgovorne za takšno stanje, ker če tega ne naredi, vso odgovornost prevzema nase.« To je v izjavi za medije zapisal varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano Igor Hrovatič.

Ministrica Pivec: Oddaljujemo se od bistva problema

Ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec je pred kratkim sporočila, da po aferi, ki je pretresla ljubitelje čevapčičev in podobnih mesnih pripravkov (v njih je bila odkrita prisotnost nedovoljenega aditiva sulfita), javnost pa je o tem izvedela šele slabe štiri mesece po dejanskem odkritju, sankcij zoper Janeza Posedija, generalnega direktorja Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR), in direktorico inšpekcije Andrejo Bizjak pravzaprav ne bo. »Kršitve niso tako hude, da bi morali sprejeti strožje ukrepe,« je pojasnila v Odmevih na RTV Slovenija. Dodala je, da so jim bili naloženi popravljalni ukrepi, izpostavila pa je še, da se nenehno oddaljujemo od bistva problema, to pa so tisti, ki postopke kršijo.

V upravi za varno hrano so zamolčanje ugotovitev upravičevali s tem, ker da teh živil ni bilo več moč kupiti pri prodajalcih, po njihovih ocenah pa tudi pri potrošnikih ne. Kako so podali predvsem zadnjo oceno, ni znano. Vsekakor pa je znano, da marsikdo meso in mesne izdelke zamrzne in uporabi kasneje.

Nestrinjanje z ministrico

Z ministrico se ne strinja Hrovatič, ki opozarja, da gre v tem primer za odpoved sistema nadzora nad varno hrano in ne samo za nedovoljeno ravnanje v mesnicah. »Opozoriti je treba, da gre v tem primeru za zatajitev sistema nadzora nad varno hrano in ne samo za nedovoljeno ravnanje v mesnicah. Zato ne morem pristati, da gre v konkretni zadevi za odvračanje pozornosti od  bistvenega problema, to pa je nedovoljeno ravnanje v mesnicah. Tudi zagotavljanje varstva potrošnika je bistveni element sistema varne hrane, graditev zaupanja potrošnikov v domače proizvode pa je bistvena naloga celotnega sistema. S takšnimi dogodki se to zaupanje ruši in dela se škoda slovenskim pridelovalcem hrane in slovenski živilsko predelovalni industriji. Za vse vrste nepravilnosti in nedovoljenih ravnanj v celotnem sistemu prehranske verige bi morala veljati 'ničelna toleranca'.«
 
Preberite tudi:
Mesna afera: slovenski trg je zbirališče slabe hrane, vprašljive kakovosti?
Po koncu sezone piknikov šok: Slovenci smo jedli sporno meso

Podobno menijo tudi v Sindikatu ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki je celo napovedal kazenske ovadbe zoper vodstvo uprave za varno hrano: »Ker nas ni obvestilo o prijavah nepoštenih praks v mesnicah in je tako ogrožalo zdravje potrošnikov več kot tri mesece.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije