KOALICIJA

Po maratonskih pogajanjih je na potezi Levica

Objavljeno 30. julij 2018 07.00 | Posodobljeno 30. julij 2018 08.11 | Piše: P. Pa.

Izvršni odbor Levice bo glasoval o tem, ali bodo vstopili v koalicijo. 

Bo Levica dala zeleno luč? FOTO: Jure Eržen, Delo
LJUBLJANA, KAMNIK – Predstavniki peterice strank so v nedeljo na maratonskih pogajanjih usklajevali koalicijsko pogodbo z Levico in po besedah predsednika LMŠ Marjana Šarca v precej konstruktivnem vzdušju pregledali celotno pogodbo. Pogajanja šestih strank (poleg LMŠ, SD, SMC, SAB in Desusa še Levica) so trajala skoraj 14 ur.
 

Čakajo Levico


Sedaj je na potezi Levica, saj bo njen izvršni odbor že danes razpravljal o tem, ali je to, kar so se v nedeljo dogovorili s potencialnimi koalicijskimi partnerji, ustrezna podlaga za nadaljevanje pogovorov in vstop v koalicijo. Če bo odgovor pritrdilen, bodo po Šarčevih besedah danes usklajevali še tiste točke, pri katerih v nedeljo niso »prišli čisto skupaj«. Katere so te točke, Šarec ni želel razkriti, je pa dejal, da je odprtih zadev ostalo manj, kot so pričakovali. Predsednik LMŠ ima sicer občutek, da Levica s pogajanji misli resno. »Ni bilo čutiti tega, da bi iskali tiste točke, kjer se ne pride skupaj, samo zato, da se lahko čim prej odide,« je dejal za medije. Glede možnosti manjšinske vlade s podporo Levice pravi: »Zaenkrat delamo na tem, da smo vsi člani koalicije.« Ni pa želel govoriti o korakih, ki bi sledili, če izvršni odbor Levice danes zavrne možnost vstopa v koalicijo. Preostali predsedniki strank po zaključku nedeljskih pogajanj niso dajali izjav.

Stranka NSi je bila v dvomih


Pogovore z Levico je peterica strank začela po tistem, ko je iz koalicijske enačbe izpadel NSi. S to stranko so sicer že v veliki meri uskladili koalicijsko pogodbo, a se je zaradi dvomov o stabilnosti in trajnost koalicije iz pogajanj umaknila. Nato je prišla na vrsto Levica, s katero so pogovore začeli v četrtek. Tedaj so ugotovili, da so vsebinska razhajanja sicer velika, a da je kljub temu mogoče doseči dogovor.

Drugi krog iskanja mandatarskega kandidata, v katerem želi Šarec sestaviti vladno koalicijo, se bo iztekel 10. avgusta. Če bo v tem času predlog za izvolitev predsednika vlade vložen, bo DZ o njem glasoval med 13. in 17. avgustom.
Deli s prijatelji