ZAMUDNIKA

Po koncu epidemije sta se ‘pozabila‘ vrniti v zapor

Objavljeno 02. junij 2020 20.40 | Posodobljeno 02. junij 2020 20.52 | Piše: STA, Š. R.

V zapor bi se moralo vrniti okoli 150 zapornikov, a štirje so manjkali.

Zapor na Dobu. FOTO: Igor Mali 
Na nadaljnje prestajanje zaporne kazni, ki jim je bila prekinjena zaradi koronavirusne epidemije, so v ponedeljek v zapor privedli dva od štirih obsojencev, ki se nista vrnila pravočasno. Ob tem so pri Upravi RS za izvrševanje kazenskih sankcij poudarili, da se velika večina obsojencev drži sprejetih dogovorov. V primeru nevrnitve, ki je lahko tudi posledica spleta različnih življenjskih okoliščin, se za obsojencem namreč razpiše tiralica, kar vpliva na obsojenčevo nadaljnjo obravnavo med prestajanjem kazni, so pojasnili za STA.

Marca sprejeti zakon o začasnih ukrepih v zvezi s sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami za obvladovanje koronavirusne bolezni 19 je direktorjem zaporov omogočil, da so lahko zaradi preprečevanja epidemije obsojencu za en mesec (z možnostjo podaljšanja) prekinili prestajanje zaporne kazni, če pri tem niso obstajali varnostni zadržki. Osebo so lahko tudi izpustili na prostost, če je imela do konca kazni manj kot šest mesecev in če za to ni bilo varnostnih zadržkov.

Dva še manjkata

Na podlagi teh določb so v času epidemije predčasni odpust odobrili 79 zapornikom, 214 pa so izdali odločbe o začasni prekinitvi kazni zapora. Do nedelje bi se moralo po okvirnih podatkih uprave za izvrševanje kazenskih sankcij v zapor vrniti okoli 150 zapornikov, česar pa štirje niso naredili. V ponedeljek pa so dva od teh že privedli v zapor.

Povsem natančno število oseb, ki bi se morale do določenega dneva vrniti v zapor, je sicer po pojasnilih uprave težko navesti, saj se odločbe o prekinitvi kazni iztečejo na različne datume, tudi obsojenci jih prevzemajo različno. Zdaj ko je epidemije uradno konec, bodo sicer direktorji odločbe o vrnitvi poslali vsem tistim, ki bi se jim začasna prekinitev iztekla po 31. maju. Po zakonu mora namreč direktor zapora v treh delovnih dneh od ugotovitve, da so prenehali razlogi za prekinitev, izdati odločbo o nadaljevanju prestajanja kazni.
Deli s prijatelji