POSKOK ŠTEVILA OKUŽB V PRIHODNJIH DNEH?

Zabeležili tri neželene učinke po cepljenju: preberite, katere (VIDEO)

Kacin je karal ljudi, ki prirejajo zasebne zabave.
Fotografija: Kljub porastu števila okužb NIJZ vladi ne bo svetoval sprejetja novih ukrepov, saj bi morali biti tisti, ki sedaj vejajo, dovolj. To pravi Čakš Jagrova. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Kljub porastu števila okužb NIJZ vladi ne bo svetoval sprejetja novih ukrepov, saj bi morali biti tisti, ki sedaj vejajo, dovolj. To pravi Čakš Jagrova. FOTO: Jure Eržen, Delo

Na današnji novinarski konferenci o covidu 19 so sodelovali namestnica predstojnika centra za nalezljive bolezni v NIJZ Nuška Čakš Jager, nacionalna koordinatorica programa cepljenja iz NIJZ Marta Grgič Vitek in Jelko Kacin.
Preberite tudi: V PCR-koronatestih pozitivnih 37,4 odstotka testiranih
V torek so v 6956 PCR-testih ugotovili 2602 pozitivna, kar je 37,4 odstotka. Tolikšnega deleža okužb v Sloveniji še nismo imeli. Podatki NIJZ kažejo, da so vir okužb zasebna in družinska druženja. »Decembrska praznovanja se tako žal že kažejo v epidemiološki sliki in bo visok delež okuženih v prihodnjih dneh še naraščal,« je dejala Čakš Jagrova. Kljub porastu okužb NIJZ vladi ne bo svetoval sprejetja novih ukrepov, saj bi morali biti tisti, ki sedaj vejajo, dovolj.

Po Kacinovem mnenju problem izbruha ni odpiranje trgovin, temveč so to zasebne zabave in druženje. »Slovenija se deli na urbano in podeželsko Slovenijo.« Poudaril je, da so na podeželju bistveno slabše številke kot v urbanih predelih, saj tam ljudje ne spoštujejo ukrepov in prirejajo zasebne zabave z najemi zidanic.
 

Pri sosedih potrdili škotski sev virusa


Kacin je uvodoma dejal, da so na Hrvaškem potrdili škotski sev, in sicer v 30 odstotkih, drugega britanskega seva pa niso potrdili.
Preberite tudi: Potrjeno! Na Hrvaškem škotski sev novega koronavirusa
Slovenski institut za mikrobiologijo opravlja analize, ali je v Sloveniji tudi škotski sev novega koronavirusa. Izidi bodo objavljeni v kratkem, za zdaj pa naj bi kazali, da ga še ni. A ker država ni izolirana, je le vprašanje časa, kdaj bomo o sevu poročali tudi pri nas. Čakš Jagrova je dejala, da so novi sevi, ki so jih že potrdili v Avstriji, Italiji in na Hrvaškem, bolj nalezljivi, a da o težjem poteku bolezni ne poročajo.


Množično cepljenje pred vrati: nove pošiljke cepiva vsak ponedeljek


Do konca marca bo Slovenija vsak ponedeljek prejela novo pošiljko cepiv z okoli 16.000 odmerki. Cepljenje se je začelo pred 10 dnevi (doslej 33.150 odmerkov). 11. januarja bo prispelo dodatnih 16.000 odmerkov in bodo namenjeni zdravstvenim delavcem, pa tudi starejšim od 80 let, ki ne bivajo v DSO in lahko pridejo v bolnišnice.


Doslej prejeli 3 prijave o neželenih učinkih


Marta Grgič Vitek je spregovorila o morebitnih neželenih učinkih cepiva. »V enem primeru je šlo za resen neželeni učinek, o katerem ste že bili obveščeni in po protokolu bo zdaj strokovna skupina to proučila z ustreznimi strokovnjaki in bo podala oceno glede morebitne vzročne povezanosti. Drugi neželeni učinek je bila urtikarija pri osebi, ki je bila cepljena. Pojavila se je v eni uri po cepljenju, oseba je bila ustrezno obravnavana, dobila je antihistaminik in se je to razrešilo v 15 minutah. Bil pa je še en primer, ko je osebo nekaj ur po cepljenju začela boleti nadlahet, a to je običajen neželeni učinek. Naslednje jutro so se pojavili še glavobol, driska, bruhanje, to pa je izzvenelo v naslednjih dveh dneh in ženska je zdaj zdrava in brez težav.«

Celotno novinarsko konferenco si lahko ogledate spodaj.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije