PRIJATELJI

Po hudi nesreči so mu podarili nov motor

Objavljeno 14. avgust 2019 18.27 | Posodobljeno 14. avgust 2019 18.27 | Piše: Moni Černe

Člani koprskega Moto kluba Kondor presenetili prijatelja iz Cazina. Asim Merdanović skoraj umrl, ko je vanj trčil 91-letnik.

Na svoji novi yamahi FOTO: MONI ČERNE
KOPER – Da prijateljstvo ne pozna ločevanja po narodnosti, so znova dokazali koprski motoristi in člani Moto kluba (MK) Kondor, ki vsako leto sodelujejo v krvodajalskih akcijah. Pomoči potrebnim otrokom in mladini kupujejo potrebščine in darila, jih obiskujejo in jih za njihovo veselje zapeljejo krog ali dva z motorji. Pomagajo tudi preživelim v motorističnih nesrečah in njihovim družinam, tokrat pa so odprli srca za 59-letnega Asima Merdanovića, motorista iz Cazina, ki je v hudi prometni nesreči, ki se mu je pripetila lansko jesen, za las ušel smrti. Niti slutil ni, da mu bodo v MK Kondor polepšali življenje.

V deževni noči postali prijatelji

Predsednik cazinskega motokluba Unamotori je po poklicu avtomehanik, 24 let je živel in delal v Sloveniji. Potem se je vrnil v Cazin, kjer 20 let dela na tehničnih pregledih vozil. Oče treh sinov zasluži okoli 250 evrov na mesec, že od leta 2012 pa je edini častni član koprskega Moto kluba Kondor. »Zato ker je zelo dober človek,« pove Stipe Vincek, predsednik MK Kondor.
»Z Asimom smo se spoznali leta 2009, ko smo kondorji potovali po Črni gori ter Bosni in Hercegovini,« pripoveduje Vincek. »Zadnjo noč motorističnega popotovanja smo nameravali prespati v Cazinu, saj je ves dan deževalo, da smo komaj prišli do
image
Po odhodu iz bolnišnice je Asim dolgo okreval doma.
hotela. Želel sem samo pod tuš, a je eden od članov potrkal na vrata sobe, rekoč, da je pred vhodom skupina motoristov, ki želi govoriti s predsednikom. Šel sem ven in res, na motorjih je sedelo kakšnih deset motoristov, eden je stopil proti meni in mi podal roko: »Jaz sem Asim, predsednik motokluba Unamotori. Slišali smo, da prihaja skupina motoristov iz Slovenije v našo občino, radi bi vam povedali, da se obrnite na nas, če vam kar koli manjka, mi bomo vaši gostitelji.« Iz tako zasejanega semena je zraslo veliko prijateljstvo med koprskim in cazinskim motorističnim klubom, ki ne pozna letnih časov ali razdalje. »Ni več dogodka, ki bi ga organizirali eni ali drugi, da se ne bi obiskali.«

Motor na odru diskoteke

Asim je 9. septembra lani skoraj umrl, in to po tuji krivdi. »Vračal sem se z motorističnega zbora Tuzli, v okolici Banjaluke pa sem doživel prometno nesrečo. Peljal sem po svoji strani ceste, približno 80 kilometrov na uro, ko sem pred seboj nenadoma zagledal skupino vozil, kakih pet jih je bilo, ki se pelje iz nasprotne strani. V tistem je le nekaj metrov pred menoj 91-letni voznik nenadoma zavil levo, mi presekal pot, jaz pa sem tako silovito trčil vanj, da sem letel po zraku čez njegov avto, potem pa obležal na cesti z večkratnim zlomom medenične kosti, večkratnim zlomom leve roke pri zapestju, zlomom dveh prstov na roki,« pripoveduje Asim. »Veliko srečo sem imel, ker takih nesreč motoristi praviloma ne preživijo.«

Pol leta je bil na bolniškem dopustu, zdaj pa dela, čeprav ni zdrav. Koprske motoriste je vest o Asimovi nesreči izjemno pretresla, vedeli so, da bi bili lahko na njegovem mestu ter da brez pomoči morda nikoli več ali še dolgo ne bo vozil svojega sanjskega motorja. Motoristka Nadija Korasa je predlagala, da nesrečnemu Asimu kupijo drugega, motoristična sezona se je namreč bližala.
image
Predsednik MK Kondor Stipe Vincek FOTO: MONI ČERNE

Kakšnih 70 članov in prijateljev kluba Kondor se je z avtobusom ter tremi avtomobili odpravilo v Cazin na motoristično zabavo. Motor so mu prinesli na oder diskoteke, ga prižgali in mu sporočili, da je njegov. Asim kar dolgo ni mogel priti k sebi, potem so ga oblile solze sreče.

Obiskal jih je v Vanganelu

»Ni besed, ki bi povedale, kaj mi pomeni to darilo slovenskih motoristov in s katerimi bi opisal svoje občutke. Neskončno sem hvaležen vsem iz Moto kluba Kondor, ki so sodelovali v tej, zame življenjsko pomembni dobrodelnosti. Velika reč je nekomu kupiti in podariti takšen motor, ki je popolnoma enak kot moj prejšnji, slednji pa je žal preveč uničen, da bi ga zlahka popravil. Model yamaha fazer S600 je v zelo dobrem stanju in pripravljen za na cesto,« se je veselil naš sogovornik. In še nekomu se je zahvalil, in sicer društvu slovenske motoristične organizacije MZM (Motoristi za motoriste), ki mu je poslala 500 evrov za plačilo carine in drugih obveznosti ob uvozu motorja. »Hvala patru Niku, ki je na čelu MZM in je v njihovem imenu organiziral denarno pomoč zame.«

Pobudnica akcije Nadija Korasa je takrat dodala: »Poudarili bi, da med pravimi bajkerji ni meja, narodnosti ali politične pripadnosti. Prijatelju želimo veliko lepih kilometrov in da bi nas čim prej obiskal v Kopru.« Pred dnevi je Asim res prišel na piknik v Vanganel, kjer imajo kondorji sedež. 
24
let je Asim živel v Sloveniji.
Deli s prijatelji