POGOVORI PRI JANŠI

Po grožnjah se je oglasil Janša: Ustavite konje

Popoldne pogovori SDS s SMC, z NSi in Desusom.
Fotografija: Bo Janša sestavil še svojo tretjo vlado? FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Bo Janša sestavil še svojo tretjo vlado? FOTO: Reuters

Pred današnjimi pogovori o morebitnem oblikovanju koalicije, na katere je SDS povabila vse parlamentarne stranke, povabilu pa so se odzvali le v SMC, NSi in Desusu, je politično ozračje močno pregreto. Celo tako, da je predsednica Desusa Aleksandra Pivec prejela anonimno pismo, v katerem naj bi ji grozili s smrtjo, če gre v koalicijo z Janezom Janšo.

Ozračje se je odločil umiriti kar prvak SDS. »Zavračanje pogovora, ideološko izključevanje ob huronski podpori medijev, medijski umori, grožnje posameznikom in družinam, grožnje s smrtjo... Resno, ustavite konje,« je zapisal na twitterju.



Po odstopu Marjana Šarca še vedno ni znano, ali bomo imeli znova predčasne volitve ali bodo stranke oblikovale novo vlado. Iz urada predsednika republike Boruta Pahorja so v četrtek sporočili, da po pogovorih, ki jih je v preteklih dneh opravil s poslanskimi skupinami, dopušča tudi izvedbo drugega kroga posvetovanj.
 
Preberite tudi:

Bobovnik ne more verjeti, kaj je naredil Janša: Se lahko zgodi še kje?



Čeprav v večini strank, tudi v SDS, potekajo priprave na volitve, je Janša povabil na pogovore o novi vladi. Ob 14. uri se bo predvidoma najprej sestal s predsednikom SMC Zdravkom Počivalškom, zatem ob 15. uri s Pivčevo in nazadnje ob 16. uri s predsednikom NSi Matejem Toninom. Danes je sicer pričakovati le podatek, ali bodo pogovore nadaljevali. V tem primeru so ti predvideni za torek.

V preteklih dneh so se pojavila tudi ugibanja o neformalnem oblikovanju t. i. sredinskega trojčka, ki bi nastopil skupaj v pogajanjih z Janšo, a tega v SMC, NSi in Desusu niso potrdili.

Bratuškova bo predlagala volitve

Popoldne bodo zasedali tudi organi stranke SAB, ki je predlagala oblikovanje projektne vlade, katere prvi cilj bi bile spremembe volilne zakonodaje. Za zdaj so se odzvale le tri stranke, kar ni dober obet za uresničitev ideje. Predsednica Alenka Bratušek meni, da Janševa vlada in odhod na predčasne volitve nista dobri rešitvi, konkretno pa ni povsem zaprla možnosti morebitnih pogovorov s SDS. Organi stranke bodo odločili, kako naprej, sama pa jim bo predlagala, da začnejo priprave na volitve.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije