POLITIČNE RAZREŠITVE

Po Golobu padel še en dolgoletni direktor, politične razrešitve se nadaljujejo

Odstavitve se nadaljujejo. Nadzorniki Elektra Maribor razrešili Borisa Soviča.
Fotografija: FOTO: Tadej Regent, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Tadej Regent, Delo

Nadzorni svet družbe Elektro Maribor je na četrtkovem nadaljevanju izredne seje razrešil dosedanjega predsednika uprave Borisa Soviča, so tudi uradno sporočili iz omenjenega podjetja ter dodali, da bo do izbire novega predsednika uprave kot začasni vršilec dolžnosti družbo vodil Jože Hebar, doslej sicer predsednik nadzornega sveta družbe.

Kot so ob tem še sporočili iz družbe, so se nadzorniki za razrešitev odločili iz več razlogov, med katerimi navajajo zamude pri izpolnjevanju nekaterih poslovnih ciljev, slabo pripravljenost družbe na zeleno transformacijo, pomanjkljiv nadzora nad delovanjem hčerinskih družb, pa tudi omajano zaupanje s strani nadzornega sveta.

Sovič, ki je bil na tem položaju vse od leta 2012, je za STA potrdil, da je seznanjen z odločitvijo nadzornega sveta, a te za zdaj še ni komentiral. Je pa že pred sejo zatrdil, da za prekinitev mandata ni utemeljenih razlogov, saj družba že vrsto let posluje uspešno in tudi v epidemiološko zahtevnih razmerah zagotavlja neprekinjeno poslovanje ter stabilnost oskrbe prebivalstva in gospodarstva z električno energijo.

Blizu stranke NSi

Ob tem velja omeniti, da je bil Sovič nekoč mariborski župan iz vrst SD, po navedbah nekaterih medijev pa naj bi bil začasni direktor Hebar, v javnosti znan kot direktor podjetja Kapsch Slovenija, ki se je pred leti na Darsovem razpisu neuspešno potegovalo za vzpostavitev sistema elektronskega cestninjenja, blizu stranki NSi.

Elektro Maribor je v letu 2020 ustvaril dobrih 58 milijonov evrov prihodkov od prodaje, leto pa zaključil s čistim dobičkom v višini 10,5 milijona evrov, kar je 3,8 milijona evrov manj kot leto pred tem.

Gre za že drugo zamenjavo na čelu kakšnega od slovenskih elektrodistribucijskih podjetij, potem ko je nadzorni svet prejšnji teden razrešil dolgoletnega prvega moža Elektra Ljubljana Andreja Ribiča. Se je pa zapletlo pri poskusu menjave vodstva v družbi Gen-I, kjer skupščina ni potrdila Roberta Goloba za nov mandat, vendar podpore ni dobil niti njegov protikandidat Jure Soklič.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije