ZARADI VOJNE

Po 24 urah na poti ukrajinski osiroteli otroci prispeli v Slovenijo

Večinoma so stari od enega do dobrih treh let.
Fotografija: Ukrajinski begunci na železniški postaji Keleti. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Ukrajinski begunci na železniški postaji Keleti. FOTO: Jure Eržen, Delo

V Slavino pri Postojni je skupaj s spremljevalci prispelo 20 sirot, večinoma starih od enega do tri in pol leta. Kot je povedal poveljnik CZ za Notranjsko Sandi Curk, so bili neprekinjeno na poti 24 ur, nad toplim sprejemom ob prihodu in namestitvijo pa so bili prijetno presenečeni. Med potjo niso imeli težav, saj je šlo za zelo »dobro usklajen projekt mednarodnega odprtja poti«. Iz Ukrajine preko Madžarske so v Slavino prispeli po 24 urah neprekinjene poti.

Gre za sirote in otroke brez spremstva staršev iz luganske sirotišnice številka 2. Skupaj je prišlo 38 beguncev iz Ukrajine, poleg 20 sirot še 18 spremljevalcev s svojimi otroki, med njimi tri zdravnice in štiri medicinske sestre, ostali pa naj bi do preklica vojnega stanja v Ukrajini. Otroke bodo namestili v stavbo nekdanje ljudske šole v Slavini pri Postojni, spremljevalci oz. strokovno osebje pa bo prebivalo v prostorih srednje gozdarske in lesarske šole v Postojni.

Prihod zelo čustven

Curk je povedal: »To srečanje je bilo precej čustveno, gre za spremembo, ko ljudje iz vojnega stanja pridejo v neko mirno sredino, kjer so začutili tudi toplino domačinov, ki so jih že ob prihodu pozdravili.«

Otrokom so ob prihodu ponudili palačinke in sadje. Veliko je k toplemu sprejemu pripomoglo, da so jih pričakale tudi vzgojiteljice vrtca iz Postojne, ki so pomagale pri prenašanju otrok iz avtobusa, pomagale pa so jim tudi pri prvem obroku. Kot je dejal Curk, danes sledita še zdravniški pregled otrok in dokončna namestitev v Slavini. Ukrajinski begunci so po njegovih besedah nad urejenostjo novih bivališč vidno presenečeni in z razmerami zelo zadovoljni.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas