PRIDELOVALCI VINA

Plin v vinski kleti je lahko usoden

Objavljeno 21. september 2011 19.49 | Posodobljeno 21. september 2011 20.46 | Piše: Mo. S.

Ali je v prostoru preveč ogljikovega dioksida, ugotovite z gorečo svečo

V kleteh se nabira ogljikov dioksid, ki nastaja tudi ob alkoholnem vrenju

LJUBLJANA – Čas trgatev in pobiranja poljskih pridelkov je tu, s tem pa se je povečala tudi možnost nesreč, ki se pridelovalcem vina in kmetom lahko zgodijo.

V kleteh se rad zadržuje ogljikov dioksid

Pri predelavi izdelkov, ki zahteva zadrževanje v neprezračenih prostorih (vinske kleti), bodite še posebej pozorni. Mogoče so namreč povišane, zdravju škodljive koncentracije plinov, na primer ogljikovega dioksida. Ta v zraku zmanjša koncentracijo kisika, kar je lahko za človeka smrtno nevarno.

Preprost preizkus s svečo

Da ugotovimo, ali je v prostoru preveč ogljikovega dioksida, lahko naredimo preprost preizkus. V prostor namestimo gorečo svečo. Če hitro ugasne, moramo prostor nujno prezračiti in ga za vsaj 10 minut zapustiti. Pazljivi bodite zlasti zato, ker je ta plin brez barve in vonja, ker je gostejši od zraka, pa se zadržuje v kletnih prostorih. Nastaja pri izgorevanju, dihanju ali alkoholnem vrenju.

Prostor večkrat prezračite

Pri gorenju organskih snovi pa nastaja tudi zelo nevaren ogljikov monoksid, ki je prav tako brez barve, vonja in okusa. Nastaja v pečeh na trda, tekoča in plinasta goriva, ki jih uporabljamo za kuhanje in ogrevanje prostorov. Ob mogoči zastrupitvi je potrebno človeka spraviti iz prostora, tega pa prezračiti.

Alkohol ni za promet

Zaradi mošta, ki te dni nastaja po slovenskih kleteh, pa policija opozarja tudi na varnost v cestnem prometu. Za volan nikoli ne sedajte pod vplivom alkohola, mamil ali močnih zdravil. Ker se noči daljšajo, pa morajo pozornejši postati tudi pešci, ki naj se na cesto nikoli ne odpravijo brez odsevnikov ali svetilke.

Posebna opozorila veljajo tudi za voznike traktorjev:

– traktor lahko vozi le trezen voznik, poleg njega pa ne sme sedeti nihče (razen če je v kabini sedež, namenjen izrecno za to);

– otrok, mlajši od enega leta in pol, se v traktorju ne sme voziti;

– če imate v traktorju varnostni pas, ga uporabljajte;

– na prikolici lahko prevažate največ pet ljudi, ki pa ne smejo biti pod vplivom alkohola, ne smejo stati in ne sedeti na prevrnjenem tovoru ter na tovoru, ki sega prek stranic;

– na traktorskih priključkih ne sme biti nikogar.

Deli s prijatelji