VLADA ODLOČILA

Plače bodo znižali sebi, Pahorju, županom, poslancem in tudi sodnikom

Janša je napovedal, da bodo plače znižali za čas trajanja epidemije.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Getty Image, Istockphoto
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Getty Image, Istockphoto

Vlada, ki je pred dnevi dvignila veliko prahu, ko je ministre in državne sekretarje uvrstila v najvišji mogoči plačilni razred, ki ga dopušča zakon o sistemu javnih plač, je znova presenetila. Janez Janša je namreč na twitterju napovedal, da bodo za čas epidemije vsem državnim funkcionarjem znižali plače za 30 odstotkov.
 
Preberite tudi:

Janša na pomoč poklical bivšega ministra, rezali bodo funkcionarske plače



Kdo je sploh državni funkcionar? To so tisti, ki pridobijo mandat za opravljanje funkcije na splošnih volitvah ali z izvolitvijo ali imenovanjem v državni zbor, in druge osebe, ki jih skladno z zakonom kot funkcionarje izvolijo ali imenujejo nosilci zakonodajne, izvršilne ali sodne oblasti ter župani ali predstojniki državnih organov.

S te predlogom bodo torej rezali plače predsedniku države, vlade, ministrom, državnim sekretarjem, generalnemu sekretarju vlade in predsednika republike. Poleg tega tudi poslancem, predsedniku in sekretarju državnega sveta, sodnikom, predsedniku ustavnega sodišča, predsedniku računskega sodišča, tožilcem, varuhu človekovih pravic, informacijskemu pooblaščencu, predsedniku komisije za preprečevanje korupcije, županom in še mnogim drugim.



Državni funkcionarji

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije