UKINITEV DOPOLNILNEGA ZAVAROVANJA

Z ukinitvijo zavarovanja je na kocki pol milijarde evrov

Ukinitev dopolnilnega zavarovanja bi za zavarovalnice pomenila hud udarec.
Fotografija: Predsednik uprave Vzajemne Aleš Mikeln. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Predsednik uprave Vzajemne Aleš Mikeln. FOTO: Leon Vidic, Delo

V sinočnji Tarči so se gostje pogovarjali o dopolnilnem zavarovanju, ki bi bilo lahko ukinjeno še septembra letos. V studiu so bili minister Danijel Bešič Loredan, koordinator Levice Luka MesecMeira Hot (SD) in opozicijski poslanki Vida Čadonič Špelič (NSi) in Jelka Godec (SDS). Postavilo pa se je tudi vprašanje, kaj bodo počele tri zavarovalnice, ki za zdaj še ponujajo dopolnilno zavarovanje.

»Z ukinitvijo dopolnilnega zavarovanja je na kocki obračanje več kot pol milijarde evrov sredstev Slovenk in Slovencev, kar je v preteklosti komercialnim zavarovalnicam prinašalo zelo solidne, tudi večmilijonske čiste letne dobičke,« so navedli v Tarči.

Glede na izračune bi ukinitev dopolnilnega zavarovanja za zavarovalnice pomenila hud udarec. »Zavarovalnica Triglav Zdravje je lani pobrala za 204 milijone evrov zavarovalnih premij, od tega je bilo kar 192 milijonov vseh zavarovalnih premij (94 odstotkov) pobranih na račun dopolnilnega zavarovanja.«

Bodo zavarovalnice odpuščale?

V Tarči so še navedli, da bi skoraj gotovo prišla na vrsto odpuščanja, ampak zavarovalnici Triglav in Generali ne bi propadli. Drugače pa je pri Vzajemni, naši največji zdravstveni zavarovalnici, ki temelji na poslu z dopolnilnim zavarovanjem. Kaj pa plače? Plača šefa zavarovalnice je približno trikratnik plače generalne direktorice ZZZS Tatjane Mlakar, ki je imela lani z dodatki bruto mesečno plačo 5146 evrov.

Na ZZZS je povprečna plača sicer podobna državnemu povprečju.

 

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije