V DESUSU VRE

Drama v Desusu: nezaupnice Pivčevi sploh ni bilo?!

Objavljeno 09. julij 2020 08.51 | Posodobljeno 09. julij 2020 14.30 | Piše: A. L.

Tomaž Gantar si, ker sta s predsednico Aleksandro Pivec oba ministra v vladi Janeza Janše, želi več sodelovanja.

Aleksandra Pivec. FOTO: Leon Vidic, Delo
»Upam, da ne bomo pristali na točki, ko bomo iskali notranje sovražnike, ampak da se bomo naučili kaj izboljšati, se drugače odzivati na aktualne zadeve. Nekateri očitki so brez dvoma na mestu, treba si bo naliti čistega vina in nato seveda iti naprej.« To so besede ministra za zdravje Tomaža Gantarja, strankarskega kolega Aleksandre Pivec, prve dame Desusa, ki meni, da morajo probleme rešiti sami, dopušča pa tudi možnost, da se to zgodi na seji sveta stranke.

Predvidoma ob 15.30 bo izjava vodstva stranke DeSUS o aktualnih političnih temah. Prenos izjave bomo prenašali.Včeraj je minister med gostovanjem na Pop TV govoril tudi o morebitni nezaupnici predsednici stranke Pivčevi: »Mislim, da je preuranjeno o tem govoriti, prav tako pa ne bi bilo v redu, da bi ocenjevali stališče ene pokrajine.« Želi si prek pogovorov najti rešitve, da lahko Desus naprej deluje kot stranka in partner znotraj koalicije, ki lahko pripomore k izvajanju že prej zastavljenih programov. 

S sklepi niso bili seznanjeni in pri njihovem sprejemanju niso sodelovali

O tem, da je pokrajinska organizacija Desus Ljubljana na seji, ki je potekala v prisotnosti vodstva Desusa, izrekla nezaupnico predsednici Aleksandri Pivec, smo poročali pred dnevi. A glede omenjene seje se stvari precej zapletajo. Najprej je dejanje za pritlehno označila Pivčeva in zapisala, da je seja PO Ljubljana potekala po scenariju rušitve in diskreditacije ter da gre za potezo nekaj deset posameznikov, ki jih bolj kot dobro stranke zanimajo lastni interesi. Zdaj se je na spletni strani Desusa pojavila še izjava izvršilnega odbora mestne organizacije Desus Ljubljana, v kateri pišejo, da so bili očitno sprejeti sklepi, s katerimi niso bili seznanjeni, pa čeprav so članica pokrajinskega odbora Desus Ljubljana.

»Predstavniki Mestne organizacije DeSUS Ljubljana so na seji prisostvovali do predvidenega zaključka seje po sprejetem dnevnem redu. Do takrat Pokrajinski odbor DeSUS Ljubljana ni razpravljal, sprejemal in odločal o nobenem od sklepov o katerih poročajo sredstva javnega obveščanja. Zato je Izvršilni odbor Mestne organizacije DeSUS Ljubljana sprejel sklep, da zahteva od Pokrajinskega odbora DeSUS Ljubljana, zapisnik 1. redne seje Pokrajinske organizacije iz katerega bo razvidno število članov Pokrajinskega odbora DeSUS Ljubljana z glasovalno pravico, potek seje, sprejeti sklepi in izidi glasovanja.

Poudarjamo, da na seji Pokrajinskega odbora DeSUS Ljubljana, predstavniki Mestne organizacije DeSUS Ljubljana nismo bili seznanjeni s predlaganimi sklepi in pri njihovem sprejemanju nismo sodelovali,« so še zapisali (nelektorirano).

Obljube s kongresa

Gantar je izpostavil, da želijo v Desusu delati na malo drugačen način, kot je bilo tudi obljubljeno na kongresu, a se zaveda, da je na drugi strani odgovornost in delo znotraj koalicije. »Pri delu v koaliciji želimo izpolnjevati naš program in istočasno delati naprej v smislu demokratične družbe.«

Gantar in Pivčeva sta oba ministra v vladi. Gantar pravi, da si želi več sodelovanja med njima, več povezav tako s terenom kot znotraj. A hkrati poudarja, da je treba probleme reševati znotraj stranke in čim bolj mimo javnosti: »To je interna zadeva, ki lahko postane navzven vidna, če problema ne bomo rešili, kot se spodobi, z razgovorom, z dialogom, če bo treba tudi na svetu stranke.«

Bi Desus vodil Gantar?

Na vprašanje voditeljice, ali bi vodil stranko do naslednjega kongresa, je Gantar odgovoril, da si tega ne želi: »Mislim, da se bomo v stranki dogovorili, na kakšen način bomo delali, in izbrali tistega, če to ne bo Pivčeva, ki bo znal stranko do kongresa peljati.«

Gantar je Desus označil za stabilnega partnerja v vladi, da pa bi v primeru nezadovoljstva članstva stranke, ki bi želelo, da ne sodelujejo več, o tem odločali na zasedanjih organov stranke. Sam osebno ne vidi smisla v delu morebitne neke druge vlade za naslednjih šest mesecev, saj bi bila popolnoma neoperativna, poleg tega nas čaka predsedovanje EU ...

STA je poročala, da se bo predvidoma danes zaradi razmer v stranki sestalo vodstvo Desus. Kot je znano, je pokrajinski odbor Ljubljana v torek sporočil, da je Pivčevi izrekel nezaupnico.
Deli s prijatelji