SEKSUALNA AFERA NA ŠOLI

Pirc Musarjeva o morali v seksualni aferi: Dijaki so naredili svinjarijo

Objavljeno 19. november 2014 09.45 | Posodobljeno 19. november 2014 09.56 | Piše: P. Pa.

Snemanje in objava posnetka na spletu sta kaznivi dejanji, njihovo početje pa je označila za »svinjarijo«.

Nataša Pirc Musar.

LJUBLJANA – Bivša informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar se je v blogu odzvala na posnetek oralnega zadovoljevanja na srednji šoli v Mariboru. V zapisu je opozorila, da sta snemanje in objava posnetka na spletu kaznivi dejanji, njihovo početje pa je označila za »svinjarijo«.

»Posegli v zasebnost«

Pravi, da primer ni sporen (le) zato, ker naj bi si ravnatelj in učiteljica v kabinetu dovolila početje, ki sicer po splošnem družbenem naziranju o sprejemljivem in nesprejemljivem početju na določenih mestih res ne spada v službene prostore. Sporen je tudi zato, ker so si dijaki privoščili »neupravičeno slikovno snemanje, ki bistveno poseže v zasebnost posnetega in je v slovenskem kazenskem zakoniku opredeljeno kot kaznivo dejanje. Početje dijakov torej ni le nemoralno, ampak potencialno tudi protipravno. Njihovo početje ni samo 'svinjarija'. S skrivnim snemanjem so nedopustno posegli v zasebnost posnetih, ki sta jo več kot očitno pričakovala (pa čeprav v kabinetu). Da pa so posnetek kasneje še objavili na spletu, kaže na njihovo trdno in premišljeno namero škodovati posnetima.«

Dodaja, da ne glede na to, ali je posnetek resničen ali ne, je dostojanstvo »protagonistov« zaradi ravnanja dijakov na psu. »No, zdaj kar slišim nekatere, ki bodo porekli, da sta si sama kriva. Pa ne bi v kabinetu, med poukom … No, to je približno tako, kot ne maram slišati tistih, ki za posilstvo deklet in žena dolžijo njih same, ker izzivalno hodijo, so pomanjkljivo oblečene, koketirajo, se nasmihajo, potem pa se umikajo ipd. Ali res lahko rečemo, da neko družbeno nesprejemljivo ravnanje opraviči drugo, ki ni le sporno, ampak potencialno protipravno? A zato, ker 'protagonista zgodbe' ne krvavita in ne tulita v bolečinah, ne moremo čutiti neizbrisljivih posledic objave za njuno življenje? Mar res ne razumemo, da zaradi objave posnetka in pisanja medijev nikoli več ne bosta osebi, kot sta bili še včeraj?« je še dodala za konec.

Zahtevali bodo odstop ravnatelja

Odzvala pa se je tudi Dijaška organizacije Slovenije. V izjavi za javnost so zapisali: »Pozivamo vse dijake, ostale delavce šol ter tudi medije k strpnosti in potrpežljivosti, dokler se ne ugotovi verodostojnost posnetka in identiteta vpletenih oseb.«

Dodali so še, če se videoposnetek izkaže za pristnega ter se za glavnega akterja potrdi, da je ravnatelj katere od srednjih šol ali njen delavec, pa pozivajo pristojne, da urgentno ukrepajo, saj taka dejanja ne spadajo v srednjo šolo in mečejo slabo luč na celotno srednješolsko izobraževanje, še posebej pa niso primerne za tako odgovorno funkcijo, kot je ravnatelj šole, ki naj bi predstavljala glavno avtoriteto in zgled dijakom.

Za konec so še pozvali k potrpežljivost in opozorili, da obsojanje nekoga zgolj na podlagi domnev lahko pusti težke posledice.

Deli s prijatelji