PIONIR VIOLINE

Pirančan je sklenil pogodbo s hudičem

Objavljeno 02. julij 2020 11.03 | Posodobljeno 02. julij 2020 11.03 | Piše: Janez Mužič

Spominjajo se 250. obletnice smrti skladatelja Giuseppeja Tartinija. Vrhunski violinist je v tujini še bolj cenjen kot doma.

Na odkritje spomenika je ob 200. obletnici njegovega rojstva avgusta 1896 prišlo več tisoč ljudi.
Številni upravičeno menijo, da je skladatelj in violinist Giuseppe Tartini najbolj prepoznaven Pirančan. V času njegovega življenja je njegov sloves segal po vsej Evropi, saj je zapustil približno 130 violinskih koncertov in ne nazadnje tudi teoretične razprave o načelih glasbene harmonije, s katerimi je vplival na razvoj violinske tehnike in glasbe na splošno.

image
Tartinijeve sanje, po katerih je nastalo njegovo širši javnosti najbolj znano delo Vragov trilček.
Za svoj čas je bil nadvse sodoben in celo revolucionaren. Bil je vsestranski intelektualec, ki se je poleg glasbe ukvarjal z matematiko, fiziko, filozofijo, pravom, teologijo, literaturo in še čim. Zaradi različnih okraskov in pogoste rabe trilčkov ga glasbeno zgodovinopisje prišteva med rokokojske skladatelje. Med njegovimi številnimi sonatami za violino je najbolj znana Vragov trilček, ki ga je po legendi napisal, ko mu jo je v sanjah zaigral vrag.

Njegov spomenik stoji na glavnem piranskem trgu, ki nosi njegovo ime. Tam sta hotel in kavarna z njegovim imenom, v neposredni bližini stoji njegova rojstna hiša z muzejem. V njem je med drugim na ogled postavljena celo njegova spoštljivo stara dragocena violina.

Glasbeni sladokusci se v čast velikemu virtuozu v mestu že vrsto let vsako poletje srečujejo na Tartinijevem glasbenem festivalu v izjemno akustičnem križnem hodniku minoritskega samostana. Ob letošnji 250. obletnici njegove smrti pa so Pirančani s številnimi glasbenimi, umetniškimi, turističnimi, znanstvenimi, otroškimi, kulinaričnimi, enološkimi in drugimi dogodki, ki naj bi se vrstili skozi vse leto, čim širšo javnost nameravali seznaniti z delom in življenjem tega slovitega virtuoza. To so jim že na začetku žal preprečili ukrepi, povezani z epidemijo koronavirusa SARS-CoV-19.


Pionir violinske tehnike


image
Tik pred drugo svetovno vojno so violino obvarovali tako, da so jo zazidali pod kamnito stopnišče občinske palače.
Iz njegove biografije vemo, da so ga krstili v času beneške republike 8. aprila 1692 v cerkvi sv. Jurija v Piranu in da je ta datum sprejet za dan njegovega rojstva. Rodil se je očetu Toskancu Giovanniju Antoniu, ki se je na slovensko obalo preselil iz Firenc, in materi Katarini Cangrando, potomki ene najstarejših piranskih plemiških družin. Oče, ki je prihajal iz Firenc, je bil trgovec in solni pisar, ki je nadzoroval proizvodnjo dragocene piranske soli. Menda je bil tako premožen, da je celo občini posojal denar. Družina je imela številne posesti tudi v Strunjanu, kjer je v poletni vil Giuseppe preživljal radoživo mladost. Prvo znanje je pridobival pri piranskih minoritih, kjer je v cerkvi samostana sv. Frančiška družinska grobnica.

Pozneje je obiskoval šolo v Kopru, nato pa je odšel na študij prava v Padovo. Kljub očetovi želji, da bi študiral teologijo, se je odločil za glasbo. To je študiral in ustvarjal v Padovi, Assisiju, Benetkah in Pragi. Kljub takratnim pravilom, da bi si moral izbrati svojemu stanu primerno partnerico, se je še ne dvajsetleten v Padovi poročil s svojo učenko. Otrok nista imela. Ali se je še kdaj vrnil v Piran, ni znano, imel pa je redno korespondenco s tamkajšnjimi člani družine. Umrl je v Padovi 26. februarja 1770. Z ženo sta pokopana v cerkvi sv. Katarine v Padovi.

image
Filatelistično obujanje Tartinija
Tartini je intenzivno študiral violino in osnove kompozicije ter raziskoval zakonitosti akustike. V Padovi je bil imenovan za prvega violinista in koncertnega mojstra v baziliki sv. Antona, kjer je deloval večino življenja. Ustanovil je violinsko šolo, ki so jo obiskovali učenci iz vse Evrope. Zapustil je teoretične razprave o načelih glasbene harmonije, s katerimi je vplival na razvoj violinske tehnike in glasbe na splošno.


Po Mozartovi poti


Pirančani si želijo, da bi njihovo mesto še bolj zaživelo kot kraj, v katerem se je rodil eden največjih glasbenikov, in da bi šli po poti, na kateri se bo Tartini ter z njim Piran še bolj promoviral ter doživljal podobno, kot je to v Salzburgu z Mozartom. Tartinijevo leto naj bi se zaključilo 12. februarja 2021. Med drugim je Pomorski muzej že predstavil knjigo Duške Žitko o postavitvi Tartinijevega spomenika v Piranu, oktobra pa v Ljubljani in Piranu načrtujejo mednarodni znanstveni simpozij. Mnogo od najavljenega jim zaradi epidemije do teh dni seveda ni uspelo realizirati, a vodja projektne skupine Dragan Klarica upa, da jim bo v prihajajočih mesecih uspelo izpeljati vsaj par dogodkov, ki bodo potekali na prostem.
Tartini v filateliji
Filatelistično numizmatično društvo Piran je v Tartinijevi rojstni hiši pripravilo filatelistično razstavo in predstavitev priložnostnega poštnega žiga ter spominsko izdajo razglednične dopisnice. Osrednji eksponat je vsekakor Tartinijeva znamka, ki jo je Pošta Slovenije izdala leta 1992, ob 300. obletnici rojstva.
Deli s prijatelji