STA V KOMUNI?

Peter že mesece išče desetletno hčer: je z mamo odšla s sekto?

Policija je 3. decembra lani objavila, da pogrešajo mamo in 10-letno deklico. Oče Peter je povsem obupan, saj ga je strah, da sta odšli s sekto.
Fotografija: Peter P. je obupan. FOTO: osebni arhiv
Odpri galerijo
Peter P. je obupan. FOTO: osebni arhiv

Tretjega decembra lani je policija medije zaprosila za pomoč pri iskanju pogrešane zdaj 53-letne ženske in desetletne hčerke. K njunemu opisu so pripeli tudi fotografiji, kajti edino na takšen način lahko javnost pomaga – če torej vemo, kako je oseba videti.

Ko policija pogrešano osebo najde ali se ta sama vrne domov, običajno pošlje sporočilo, da objava fotografij ni več potrebna. Tega sporočila v tem primeru mediji nismo prejeli. Po petih mesecih, odkar sta še vedno pogrešani, se nam je oglasil oče deklice, v upanju, da znova objavimo članek, v katerem bi ljudi, če sta mama in hči sploh v Sloveniji, znova opozorili nanju.

Grozi nam zapor

A naša zakonodaja nam, ne boste verjeli, to preprečuje, še več, pod grožnjo zaporne kazni ne smemo objaviti nič, kar bi lahko razkrilo identiteto mladoletnega otroka. Čeprav je ta pogrešan. In čeprav bi nam moralo biti v interesu, da se ga čim prej najde.

Domneva, da sta pogrešani na pot odšli z zakoncema Anko in Luko Uletom. FOTO: Facebook
Domneva, da sta pogrešani na pot odšli z zakoncema Anko in Luko Uletom. FOTO: Facebook

»Obe osebi še vedno intenzivno iščemo. Več podatkov pa zaradi interesa postopka in določil zakona o varstvu osebnih podatkov ne moremo posredovati,« je na naše poizvedovanje odgovorila tiskovna predstavnica PU Ljubljana Aleksandra Golec.

Čeprav sta njuni fotografiji na strani policije med pogrešanimi osebami, čeprav ju išče tudi Interpol, kazenski zakonik predpisuje: »Kdor objavi osebne podatke mladoletne osebe, ki je udeleženec v sodnem, upravnem ali v kakršnem koli drugem postopku, ali objavi druge informacije, na podlagi katerih bi bilo mogoče prepoznati njegovo identiteto, se kaznuje z denarno kaznijo ali z zaporom do treh let.«

To po domače pomeni, da morajo organi pregona na vsako objavo v medijih reagirati po uradni dolžnosti oziroma po domače: če objavimo ime, starost ali fotografije tako deklice kot staršev, se nam obeta tožba oziroma ovadba.

Na pot z zakoncema Ule

Kot nam je zaupal oče, 48-letni Peter P., sta se z njeno mamo razšla leto po rojstvu deklice, stike sta imela urejene, zato njun odhod ni povezan denimo z bojem za skrbništvo. Po tistem, ko sta izginili neznano kam, je z začasno sodno odredbo postal hčerin polni skrbnik.

»Za njen normalni razvoj je nujno, da se čim prej vrne domov, v šolo, v domače okolje, med svoje sorodnike in prijatelje. V tem trenutku si ne znam predstavljati, kako živi in kaj mora prestajati, zagotovo pa njeno življenje ni kakovostno, sploh ker se očitno skrivajo in živijo z minimalnimi stroški,« pripoveduje oče, ki skoraj moleduje, da mu mi vsi pomagamo najti pogrešano hčerko.

»Pogrešam jo že od 3. novembra 2021. Tisto sredo okoli 17.30 sta se poslovili od partneričinih dveh sinov oziroma hčerinih polbratov, starih 26 in 31 let. Odšli naj bi na dopust. Po nekih informacijah naj bi na pot odšli z zakoncema Anko in Lukom Uletom iz Mokronoga. Zakonca naj bi se od svojcev poslovila in rekla, da odhajata v Španijo, kjer bosta živela nekje v hribih, v gozdu, v koči, kamor ne doseže noben signal. Omenila naj bi, da bosta potovala 3–4 dni. Iz navedenega sklepam, da so z avtom odšli v Španijo do Huelve ali Cadiza in od tam s trajektom na Kanarske otoke. Zakonca Ule tekoče govorita špansko, zato je sum, da so nekje v Španiji, upravičena,« pripoveduje oče, ki torej domneva, da je njegova hči nekje, kjer govorijo španski jezik. Mama se je pred enim letom preimenovala, prej je bila Nataša B.

Vse elektronske naprave pustila doma

Odhod je očitno skrbno načrtovala, saj je s seboj vzela le osebne dokumente zase in deklico ter gotovino, vse drugo – bančne kartice, telefon, prenosni računalnik –, s čimer bi ju policija lahko izsledila, pa pustila doma.

»Ker ne uporabljata telefonov, interneta in družabnih omrežij, ju je skoraj nemogoče izslediti. Po Evropi se lahko prosto gibljeta in očitno ne uporabljata prevozov, kot je denimo letalo, saj bi ju sicer zaznali,« je obupan oče, ki sumi, da je njuno izginotje povezano z imenom Lana Praner. Gre za neko vrsto sekte, saj Pranerjeva v videoposnetkih na youtubu nastopa kot Lana Praner z Gospodi, v svojih »pridigah« oziroma izvajanjih pa med govorom ves čas miži in govori v moški osebi.

»Moja nekdanja partnerica je že vsaj od leta 2013 v stiku s Pranerjevo, ki se je leta 2020 iz Slovenije preselila na Azore. Pripadniki njene vere pravijo, da je Lana nedotakljiva in da se ne sme iti do nje, ampak prav zaradi njenega novega naslova verjamem, da sta nekje na otokih, kjer je podnebje milejše,« predvideva obupan oče. Kot pravi, je njegova partnerica sekti donirala denar, še več, bila je tudi nižja učiteljica Akademije Lane Praner.

Sta v komuni?

Sekta Lane Praner naj bi po Evropi imela svoje komune, tako da obstaja možnost, da se pogrešani skrivajo v kakšni izmed njih, še razmišlja oče. »Lana in njeni pripadniki so hudi teoretiki zarot in verjamejo, da nas hočejo bogati zasužnjiti, da je 5G-signal nevaren, da nam s testiranji in cepljenji proti covidu-19 v telo vstavljajo čipe, da letala s t. i. chemtrailsi na nas spuščajo strupe, in še bi lahko našteval. Ker je bivša hčerko redno jemala na delavnice in jo indoktrinirala z njihovimi nazori, je tudi ona verjela v vse našteto. Prepričana je, da je z begom sebe in hčer rešila pred gotovo smrtjo. Če prav razumem nazore njihove vere, bodo po njih prišli vesoljci in jih rešili,« pripoveduje.

Pogrešana nekdanja Petrova partnerica je članica kulta in nižja učiteljica Akademije Lane Praner (na fotografiji). FOTO: Facebook
Pogrešana nekdanja Petrova partnerica je članica kulta in nižja učiteljica Akademije Lane Praner (na fotografiji). FOTO: Facebook

V stik s Pranerjevo smo najprej poskušali stopiti tudi mi prek mesingerja na facebooku, ko smo pridobili telefonsko številko, pa tudi po telefonu. Sprva je privolila v pogovor, a si je premislila. Domnevno sem bila zgoraj podpisana do nje nekorektna. Vse, kar smo izvedeli, je, da dekličina mama ni več učiteljica njenega nauka oziroma njene vere.

Mama ovadena

»Ko smo s hčerinima polbratoma, ki sta prav tako kot jaz v veliki stiski, saj sta bila oba navezana na mojo hčer, dojeli, da nista odšli le na dopust, kot sta to povedali v šoli, smo podali prijavo na policijo in kazensko ovadbo na tožilstvo za ugrabitev mladoletne osebe,« še navaja Peter in dodaja, da se je veselil božiča, saj je svoji desetletnici kot nagrado za uspešno opravljen kolesarski izpit obljubil obisk Gardalanda.

»Najbolj me skrbi, da je mama v primeru, da zboli, v strahu, da bi ju odkrili, ne bi peljala k zdravniku. Resnično upam, da je le na zelo dolgih počitnicah. Prosim, pomagajte mi jo najti,« obupano pravi Peter. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije