Peli so vojakom na Kosovu

Vokalni kvintet Aeternum razveselil slovenski kontigent KFOR-ja.
Fotografija: S koncertom so razveselili naše vojakinje in vojake na Kosovu. FOTO: Arhiv Aeternum
Odpri galerijo
S koncertom so razveselili naše vojakinje in vojake na Kosovu. FOTO: Arhiv Aeternum

Velika večina Slovenk in Slovencev je praznike preživela v družbi najdražjih, a vsem to ni bilo dano. Med njimi tudi ne 250 vojakinjam, vojakom in častnikom Slovenske vojske, ki skrbijo za mir v okviru Slovenskega kontingenta 40 KFOR v Peći na Kosovu. Jedro sil 40. slovenskega kontingenta tvorijo pripadniki iz 72. brigade. Da bi jim vsaj malo pričarali domačnost ter toplino praznikov, je vodstvo Slovenske vojske posebej zanje pripravilo koncert vokalnega kvinteta Aeternum iz Pomurja.

Nad obiskom so bili navdušeni tudi člani vokalne zasedbe. FOTO: Arhiv Aeternum
Nad obiskom so bili navdušeni tudi člani vokalne zasedbe. FOTO: Arhiv Aeternum
Potekal je v vojaški bazi Villaggio Italia v Peći na Kosovu, izbranim melodijam odličnih glasbenikov s skrajnega severovzhoda države pa je prisluhnilo skoraj 200 pripadnikov SV ter drugih povabljenih vojaških in civilnih gostov. To je bil nepozaben dogodek za vse Slovenke in Slovence na Kosovu, a tudi za pevce (Tomaž Gregorec – tenor, Blaž Černela – tenor, Mitja Horvat – tenor, Andrej Tibaut – bariton in Danijel Berden – bas), ki so se navdušeni in polni vtisov vrnili v domovino.

Kot pravi Andrej Tibaut, je bila organizacija njihovega gostovanja vrhunska. Od prevoza z vojaškim letalom do varovanja, prevozov in namestitve. Člani kvinteta Aeternum so bili med drugim seznanjenji s poslanstvom Slovenske vojske na Kosovu, se družili z našimi vojaki ter si ogledali nekatere znamenitosti in zanimivosti nekdanje jugoslovanske pokrajine, obiskali pa so tudi znameniti srbski samostan Visoki Dečani.

»S Kosova smo se vrnili polni vtisov, saj smo imeli čast preživeti dva lepa dneva z našimi slovenskimi vojaki, ki so nas skrbno varovali in nam bili v slehernem trenutku na voljo. Počutili smo se nadvse prijetno in varno, hkrati pa smo dobili vpogled v delovanje vojske na misiji in ne bo odveč, če povem, kako zelo smo lahko ponosni na naše vojake, ki daleč od doma skrbijo za varnost in normalno življenje v precej nestabilni državi. Ob vsem tem moram povedati, da smo velikokrat premalo ponosni na našo lepo in kljub težavam precej urejeno domovino. Tako je ob vrnitvi v naših mislih začela odzvanjati pesem Ota Pestnerja Ljubim te, Slovenija zelena,« nam je po vrnitvi razlagal vodja Aeternuma Tibaut, ki se je v imenu pevcev zahvalil vsem vojakinjam in vojakom SV, predvsem praporščaku Dušanu Utroši, ki je vse skupaj organiziral, koordiniral in jih skrbno gostil. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije