INFORMACIJSKA POOBLAŠČENKA

Pazite, kaj objavljate, četudi v zaprtih skupinah na facebooku

Mojca Prelesnik svetuje posebno previdnost uporabnikom, katerih podatki so se znašli na spletu.
Fotografija: Facebook menda zadevo prioritetno preiskuje. FOTO: Jon Nazca, Reuters
Odpri galerijo
Facebook menda zadevo prioritetno preiskuje. FOTO: Jon Nazca, Reuters

Kot smo že poročali, je bila pred kratkim na spletu objavljena velika zbirka podatkov 533 milijonov uporabnikov facebooka, med njimi tudi številnih Slovencev. Zbirka, objavljena na hekerskem forumu, je med drugim vsebovala osebne podatke, kot so uporabniško ime, lokacije, elektronski naslovi in tudi telefonske številke.

image_alt
V hekerskem napadu na facebook oškodovanih tudi 100.000 Slovencev


Uporabnikom, katerih podatki so zaokrožili po spletu (preberite, kako lahko preverite, ali ste med njimi), v uradi informacijske pooblaščenke Moje Prelesnik svetujejo posebno previdnost. »Pozorni bodite na morebitna 'phishing' sporočila, ki jih lahko prejemate na svoje e-naslove, na klice z neznanih telefonskih številk, še posebej iz tujine. Če klicatelja ne prepoznate, se na klic ni priporočljivo odzvati, saj lahko povzroči stroške. Priporočljivo je, da zamenjate gesla do svojih drugih računov, kjer uporabljate svoj e-naslov ali telefonsko številko za avtentikacijo in da ste pozorni na morebitne vdore v račune,« so zapisali v sporočilu za javnost.

image_alt
Preverite, ali ste med napadenimi Slovenci (VIDEO)


Več ko je o neki osebi javno dostopnih podatkov, več je možnosti za različne zlorabe s pomočjo socialnega inženiringa, za kombiniranje z drugimi javno dostopnimi podatki. »Javna objava podatkov na profilih na družbenih omrežjih vsekakor pomeni večjo izpostavljenost ter možnost, da ti podatki pridejo v neprave roke in so uporabljeni za različne prevare in profiliranje. Zato je
vsekakor veliko bolj varno, da podatkov na družbenih omrežjih ne objavljamo javno, pač pa z nastavitvami zasebnosti omejimo dostop do njih.«Glede na pogoste vdore in kraje podatkov, ki so jim podvrženi tudi ponudniki spletnih omrežij, je smiseln razmislek o čim manjšem deljenju svojih podatkov preko tovrstnih ponudnikov nasploh, pa čeprav v zaprtih profilih in skupinah. Še posebej je treba biti previden pri kontaktnih podatkih, pri občutljivih podatkih, pri podatkih o otrocih, drugih osebah.

Facebook zadevo preiskuje

Irski nadzorni organ za varstvo osebnih podatkov (DPC) zadevo že preiskuje. Kot izhaja iz današnje izjave DPC, naj bi tokrat objavljena zbirka podatkov verjetno vsebovala podatke iz tovrstne baze podatkov, objavljene v letu 2018, pri čemer so lahko dodani tudi podatki iz kasnejših obdobij. Podatki v zbirki pa so bili verjetno pridobljeni iz javnih profilov uporabnikov, še pred veljavnostjo splošne uredbe in še prej, preden je Facebook spremenil svoje nastavitve in tako preprečil tovrstno zbiranje podatkov uporabnikov iz javnih profilov, pojasnjujejo v uradu pooblaščenke.

»Facebook pojasnjuje, da so objavljeni podatki lahko združeni iz različnih virov in da bo zadevo preiskal prioritetno. Ker podatki vsebujejo tudi e-naslove in telefonske številke uporabnikom svetujejo previdnost – prejemajo lahko neželena elektronske sporočila ter klice, prav tako pa so lahko ti podatki zlorabljeni za dostop do drugih računov uporabnikov, kjer se je treba identificirati z e-naslovom oz. telefonsko številko.«

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas