VEČ KILOMETRSKE INSTALACIJE

Poglejte, kako je park cvetja zasijal v lučkah (FOTO)

V Mozirju bo praznično kar pet tednov. Dekoracije niso povečali zaradi varčevanja z elektriko.
Fotografija: Čarobno vzdušje. FOTOGRAFIJE: Jože Miklavc
Odpri galerijo
Čarobno vzdušje. FOTOGRAFIJE: Jože Miklavc

Odkar je podjetna Hrvatica Ana Bertić iz svojega rojstnega kraja Čazma – zdaj živi v Stockholmu na Švedskem in prihaja kot vodja projekta vsako zimo v Mozirje – pred sedmimi leti predstavila že uporabljene in nove okrasne mreže barvitih led diod, so se v parku cvetja, ki je do tedaj sameval od oktobra do konca aprila, začeli lepši, tudi pozimi »cvetoči« časi. Podjetni predsednik EHD Mozirski Gaj Darko Bele, prva vrtnarka Elica Bele, električar Drago Poličnik ter skupinica desetih zvestih sodelavk in sodelavcev so tako spet namestili več kilometrov instalacij v smiselne, tematske in po mnenju nekaterih morda celo nekoliko kičaste podobe.

V krožišču pred Gajem pozdravljajo tulipani.
V krožišču pred Gajem pozdravljajo tulipani.

Tam je tudi dedek Mraz.
Tam je tudi dedek Mraz.

Sneguljčica in sedem palčkov.
Sneguljčica in sedem palčkov.

Le kdo prebiva v njej?
Le kdo prebiva v njej?

Število obiskovalcev, ki jih je bilo doslej ob decembrskih razstavah med 25.000 in 30.000, tako iz Slovenije kot tujine, zlasti navdušeni so hrvaški, pove, da je razstava izjemna. Letos se je delo začelo že v oktobru, ko so vrtnarji posadili novo letino tulipanov in druge cvetne dekoracije za prihodnjo pomlad. V letošnjo zimsko sezonsko okrasitev so dodali nekaj novih likov in okrasja, 1,7 milijona led kresničk pa niso povečevali zaradi varčevanja v tem tveganem času.

Kot je dejal vodja elektroinštalaterskih del, okrasitev, ki je prižgana do pet ur na dan, ni velik potrošnik energije, saj je porabe le za okrog 15 evrov dnevno. Sprva so želeli prižgati dva milijona lučk, da bi gorela po ena za vsakega Slovenca, a so se zaradi energetske krize odločili za varčevanje.

Fotografija za božično znamko.
Fotografija za božično znamko.

Sprehod skozi park, ki je oblikovan kot preplet poti ob grmičevju ter drevesih, vodi mimo etnohišic, starih, originalnih modelov stavbne dediščine in obrti v Zgornji Savinjski dolini. Območje mozirskega naravnega parka je obdano z mogočnim, največjim jezom na reki Savinji, ki odvaja vodo v potok Lokvica, ta napaja ribiško jezero, ter v osrednji tok Savinje, ki se preliva pod velikim mostom v Loke s slikovitim drugim obnovljenim jezom. Osvetljeni liki in silhuete barvnih prelivov odsevajo na vodnih površinah.

Tisti pravi ogled se začne v mraku, ko vrata daleč naokoli vidno razsvetljenega Mozirskega gaja dajejo prve odtenke večernih senc, pozneje pa se tema in močne barvite svetlobe odzivajo povsem drugače – intenzivno in izrišejo različne prepoznavne like. V Mozirskem gaju na pristno doživetje prazničnega decembra ob dišečem čaju, kuhančku in druženju s prijatelji vabijo do 8. januarja.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije