Papeža testirali na koronavirus: znan je izvid

V Južni Koreji so napovedali vojno koronavirusu.
Fotografija: Papež je prejšnji teden med pepelnično mašo smrkal in kihal. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Papež je prejšnji teden med pepelnično mašo smrkal in kihal. FOTO: Reuters

Na Hrvaškem so potrdili deveti primer okužbe s koronavirusom. Okuženi moški je iz Varaždina, po poročanju hrvaških medijev pa je voznik tovornjaka, ki pogosto potuje v Italijo.

V EU je v 18 članicah potrjenih 2100 primerov okužbe, umrlo je 38 ljudi. Evropska komisarka za zdravje in varnost hrane Stela Kiriakides je poleg tega povedala, da je 18 članic začelo skupni postopek nakupa zaščitne medicinske opreme.

Število okuženih v Evropi ves čas narašča. Portugalska je zadnja država, v kateri se je pojavila okužbe. V Italiji pa so zaznali prvi primer okužbe v Rimu. Okužil se je policist, ki je bil v stiku z osebo iz Lombardije. V Italiji je 2036 primerov okužb, kar je 20 odstotkov več kot dan prej.
 
Preberite tudi:
Novo o koronavirusu: Možno, da je virus med nami

Testiral se je tudi papež Frančišek, ki je zaradi bolezni prejšnji teden odpovedal vse obveznosti. Iz Vatikana so prejšnji teden sporočili, da se poglavar ne počuti dobro in da ima prehlad. Imel je tudi vročino in je kašljal. Odpovedal je več avdienc, stanje pa se mu ni in ni popravilo. Zaradi strahu pred novim koronavirusom so ga testirali, izvid pa je bil negativen, poroča italijanski časopis Il Messaggero. Tiskovni predstavnik Vatikana Matteo Bruni poročanja časopisa ni želel komentirati.

Po svetu je okuženih več kot 90.000 ljudi, in sicer v 73 državah. V Sloveniji do ponedeljka zvečer ni bilo potrjene okužbe s koronavirusom, opravljenih pa je bilo 255 testiranj.

Direktor Svetovne zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus je izjavil, da smo v neznanih vodah: »Nikoli doslej še nismo videli takšnega respiratornega patogena, ki se tako preprosto in hitro širi med ljudmi. V zadnjih 24 urah je bilo prijavljenih skoraj devetkrat več primerov zunaj Kitajske kot na Kitajskem.«

Južna Koreja je napovedala vojno novemu koronavirusu, potem ko se je okužilo še 600 ljudi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije