KORONAVIRUS

Panika zaradi testov: kako zanesljivo je testiranje?

Vlada zagotavlja, da uporabljajo teste vrhunske kakovosti.
Fotografija: Eno testiranje na koronavirus v Slovenij istane 65 evrov. FOTO: Arhiv S. N.
Odpri galerijo
Eno testiranje na koronavirus v Slovenij istane 65 evrov. FOTO: Arhiv S. N.

Ameriški center za nadzor nad boleznimi (CDC) je priznal, da so ljudi na novi koronavirus sprva testirali z neustreznimi testi. Napako so ugotovili šele, ko so na stotine testov že poslali v laboratorije po državi. V ZDA zato mnoge bega, ali se je virus razširil tudi zato, ker ni bilo primernega testiranja. Trajalo je namreč kar nekaj tednov, da so neustrezne teste nadomestili.



Na vprašanje, koliko so zanesljivi testi, ki jih opravljajo v Sloveniji, je vlada na facebooku odgovorila, da so »testi vrhunske kakovosti in jih uporabljajo najboljši evropski laboratoriji.« V slovenskih laboratorijih se uporabljajo enake metode, ki jih uporabljajo tudi drugi laboratoriji v Evropi in svetu, pa zatrjujejo na ministrstvu za zdravje.
 
Preberite tudi:

Objavili seznam, kako so države pripravljene na koronavirus: na tem mestu je Slovenija



Na ministrstvu so tudi pojasnili, kako potekajo testiranja prisotnosti virusa sars-cov-2. Laboratoriji, Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) z lokacijami v Mariboru in Ljubljani ter Inštitut za mikrobiologijo in imuniologijo v Ljubljani (IMI), izvajajo testiranje na prisotnost virusa v vzorcih zgornjih dihal, največkrat je to bris nosno-žrelnega predela.
 

Potek laboratorijskega dela

Vzorce odvzamejo zdravniki, ki obravnavajo bolnika. Zdravniki določijo komu in kako ga bodo vzeli. Ko je vzorec vzet, ga v laboratorij (bodisi NLZOH ali IMI) dostavijo reševalci oziroma kurirji med ustanovami.

Kako poteka testiranje vzorca na koronavirus. FOTO: Vlada
Kako poteka testiranje vzorca na koronavirus. FOTO: Vlada
V laboratorij prejmejo vzorce zgornjih dihal (v največ primerih brise nosno-žrelnega predela) in spremno dokumentacijo. Vzorci so ob sprejemu zaprti in ustrezno zapakirani, kot je ustaljena praksa za transport potencialno infektivnih vzorcev (dvojna embalaža; spremna dokumentacija mora biti poslana posebej).

Vzorce in dokumentacijo ustrezno označijo (oštevilčijo) in vnesejo v laboratorijski informacijski sistem. Ob prevzemu zaprtih vzorcev so zaščiteni z laboratorijskimi oblačili (halja) in rokavicami za enkratno uporabo.

Vzorce zaprte prenesejo v komoro za varno biološko delo stopnje varnosti BSL-2. V komori, ki z zračnim tokom (posebnim načinom filtriranja zraka) in s stekleno pregrado ščiti laboratorijskega delavca, vzorce odprejo in jih pripravijo za ekstrakcijo RNK (virusne dednine). Priprava vzorca vsebuje postopek, ki inaktivira viruse in virusi po tem niso več kužni.

Ekstrahirano RNK analizirajo v postopku verižne reakcije s polimerazo v realnem času (angl. RT-PCR, real-time polymerase chain reaction). Uporabljajo ustrezne pozitivne in negativne kontrole (neinfektivni delci virusa ali inaktiviran virus), kar pomeni, da ob vsakem testiranju preverijo, ali metoda pravilno deluje.



Rezultat sporočijo zdravniku, ki je osebo obravnaval in koordinacijski laboratorijski skupini. Za hujše primere (za bolnika, ki je v intenzivni negi, resneje prizadet ali hospitaliziran bolnik) so rezultati na voljo v štirih urah. Sicer je lahko čas do rezultata daljši, saj ni mogoče obdelati vsakega vzorca posebej, ko pride v laboratorij. Rezultate dvakrat dnevno sporočajo ministrstvu za zdravje.

Laboratoriji, ki testirajo na prisotnost sars-cov-2, so diagnostični laboratoriji, ki so se nemudoma in uspešno odzvali v testiranju v pandemiji gripe, pomagali pri testiranju izbruhov v drugih državah (krimsko-kongovska mrzlica na Kosovu), dokazali virus zika. Vsi laboratoriji uspešno izvajajo diagnostiko najrazličnejših virusov – takih, ki nas redno spremljajo in tudi tistih redkejših (eksotičnih) ter so stalno preverjani od ECDC in SZO.

Laboratoriji so že prilagodili svoje delovne procese, da lahko v trenutni situaciji opravijo vsa potrebna testiranja. Če bi bilo treba, se bodo odprla tudi nova, dodatna delovišča.


16 vstopnih točk


​Ministrstvo za zdravje je izvajalcem na primarni ravni poslalo podrobna navodila, kako ravnati v primeru obravnave pacienta z sumom na covid-19. Gre za navodila za strokovno javnost, ki so pomembna za organizacijo dela. Tako bodo vse osebe v Sloveniji obravnavane na enak način.

Za bolnika ta navodila ne prinašajo novosti, saj so namenjena strokovni javnosti. Bolnikov prvi kontakt tako še vedno ostaja izbrani osebni zdravnik. Če ta ni dosegljiv, pa urgentna služba. Bolnik s sumom okužbe s koronavirusom torej najprej telefonira svojemu osebnemu zdravniku. Ta bo po pogovoru z bolnikom in posvetu z lokalnim epidemiologom ocenil, ali je sum upravičen ali ne. Če bo ocenil, da je sum upravičen, bo bolniku prek telefona sporočil, na katero od 16 točk za odvzem brisa naj gre. Bolniki s sumom na okužbo koronavirus naj ne hodijo samostojno na točke za odvzem brisa brez napotitve osebnega zdravnika, poudarjajo na ministrstvu za zdravje. Brez napotitve in najave zdravnika obravnava bolnika namreč ne bo možna. Stik z zdravnikom prek telefona je ključnega pomena, saj se s tem izognemo fizičnim stikom in morebitnemu prenašanju okužbe.

16 lokacij po Sloveniji, kjer bodo jemali brise za testiranje na koronavirus. FOTO: Zaslonski posnetek
16 lokacij po Sloveniji, kjer bodo jemali brise za testiranje na koronavirus. FOTO: Zaslonski posnetek


Z vzpostavitvijo 16 točk za odvzem brisa pa so racionalizirali uporabo zaščitne opreme in obremenitev izvajalcev na primarni ravni. ​Postopki odvzema brisa se bodo izvajali v zdravstvenih domovih Murska Sobota, Maribor, Slovenj Gradec, Izola, Ljubljana, Postojna, Kočevje, Velenje, Trbovlje, Brežice, Novo mesto, Jesenice, Kranj, Nova Gorica in Tolmin ter v Splošni bolnišnici Celje.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije