ZBIRANJE PODPISOV

Panika na Tobačni, odzval se je minister Koritnik

Predstavniki Inštituta 8. marec trdijo, da jim niso dovolili oddati podpisa.
Fotografija: Upravna enota Tobačna FOTO: Voranc Vogel, Delo
Odpri galerijo
Upravna enota Tobačna FOTO: Voranc Vogel, Delo

V zbiranje podpisov za spremembo zakona o delovnih razmerjih se je aktivno vklučil tudi Inštitut 8. marec. A so imeli v preteklih dneh pri tem nekaj težav. V poslovalnici upravne enote na Tobačni v Ljubljani, naj bi jim namreč onemogočili oddajo podpisov.

»Na upravni enoti Tobačna ljudem ne dovolijo oddajati podpise za spremembo zakona. Odganjajo jih in jim s tem sporočajo, da njihov podpis ne šteje. Ministrstvo za javno upravo, Boštjan Koritnik ponovno ovirata ključno pravico ljudi: pravico do izražanja lastne politične volje. To je nesprejemljivo. Ponovno se ponavlja delovanje oblasti, ki skuša utišati vse kritične glasove. Ljudje pa s Tobačne jezni in razočarani odhajajo in sporočajo: 'Našli bomo način, kako oddati podpis.'« so zapisali na facebooku.

Odzval se je Koritnik in njihove navedbe označil za zavajanje in laži. Na twitterju je zapisal, da je »UE Ljubljana zainteresirane za oddajo podpisov predhodno in pravočasno obvestila, da svetujejo oddajo na Linhartovi 13, kjer je odprtih več okenc.« Dodal je, da na Tobačni sprejemajo naročene stranke, za oddajo podpisov pa je na voljo eno okence, prav tako je možno podpis oddati na krajevnih uradih. »Na nobeni lokaciji niso zavrnili nikogar, razen če je šlo za nespoštovanje pogoja PCT, ki je na vseh upravnih enotah obvezen.« Na Tobačno je po njegovem danes prišla skupina 20 članic Inštituta 8. marec, ki niso bile predhodno naročene, kljub temu pa da so jim omogočili oddajo podpisov. »Gre torej za popolno zavajanje in celo laži.«

Vendar pa so v Inštitutu 8. marec odgovorili, da te navedbe ne držijo. Kot so zatrdili, so sprejeli le dve osebi, drugim pa je bilo rečeno, da podpisa ne bodo mogli oddati na Tobačni. Ker menda tam tega ne delajo. Zato so počakali na predstojnico upravne enote Tobačna, ki je nato zagotovila eno okence za sprejem podpor volivcev: enega po enega.

»Upravne enote smo danes celo obvestili, da lahko pričakujejo povečano število ljudi, ki bi radi oddali svoj podpis za delavske pravice. Zagotovili so eno okence in vrsta se je premikala počasi, nekaj ljudi je vrsto zapustilo. Razumljivo, ljudje nimajo časa po pol ure stati na upravni enoti za to, da lahko izvršijo svojo državljansko pravico. Prav tako se takšni zapleti na upravnih enotah v času mandata tega ministra vztrajno ponavljajo, tako med referendumom za vodo kot za redefinicijo posilstva po 'ja pomeni ja'. Za to ni opravičila. Gre za kršenje osnovne volivne pravice. In vsaj občutek je, da jo kršijo namenoma. Zahtevamo, da se pristojni minister za izrečeno spodaj opraviči in izjave umakne,« so še zapisali.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas