IZČRPAN

Panika na Gregorčičevi: z reševalnim vozilom odpeljali policista

Policist je potreboval zdravniško pomoč.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Voranc Vogel

Na Gregorčičevo ulico, kjer je sedež vlade, nasproti nje pa je predsedniška palača, so v sredo klicali na pomoč reševalce. Po pripovedi našega vira je zdravniško pomoč po večdnevnem dežurstvu na peklenski vročini in sopari potreboval policist, ki varuje poslopja na Gregorčičevi.

Policista so zaradi izčrpanosti odpeljali z reševalnim vozilom. Zanesljiv vir nam je razkril, da je izčrpani policist več dni delal na dnevni vročini, sledila naj bi nočna izmena v sopari, kar ga je povsem izmučilo. Opozoril je, da pred vladnim poslopjem policisti, ki varujejo objekt, nimajo »utic« niti primernega prostora, da bi vsaj za trenutek sedli ali se umaknili s sonca.

Kaj pravijo na Generalni policijski upravi

»Policist je med opravljanjem nalog varovanja objekta Vlade RS začutil slabost in sam poklical reševalno vozilo, o čemer je tudi seznanil svoje sodelavce. Policist je z opazovalno službo pričel ob 4.25, ob 5.50 pa je začutil slabost, pred tem je bil dve uri v službenem vozilu,« pišejo v pojasnilu Generalne policijske uprave. Zanikajo tudi, da bi policist opravil več zaporednih dnevih služb: »Od 20. 6. do 28. 6. 2022 je opravil samo štiri službe (v osmih dneh). Za vikend, 25. in 26. 6., je bil z razporedom dela prost, torej je pred nočno službo 28. 6. 2022 je opravil eno dnevno izmeno.«

Dodajajo, da policisti naloge varovanja opravljajo v vseh vremenskih razmerah in različnih vremenskih pogojih: »Naloge varovanja pred varovanimi objekti opravljajo izmenično, določen del izmene so v službenem vozilu, kot del patrulje, določen del pa opravljajo opazovalno službo peš pred varovanimi objekti

Voda v plastenkah in klimatizirana službena vozila

Delovni obremenitev policistov varnostnikov se zavedajo, predvsem v primeru ekstremnih vremenskih razmer, zato so tudi menjave na delovnih mestih bolj pogoste, pojasnjujejo. »Policisti naloge varovanja opravljajo v skladu s tedensko delovno obvezo, na voljo imajo dovolj vode v plastenkah, izmenjaje opravljajo delo pred varovanimi objekti in v službenih vozilih, ki so klimatizirana. V policiji in MNZ smo tudi letos izdali priporočila vsem zaposlenim za opravljanje dela v visokih temperaturah zraka, ki lahko obremenjujejo javne uslužbence pri izvajanju delovnih aktivnosti tako v delovnih prostorih, prevoznih sredstvih kot v zunanjem delovnem okolju. V tem obdobju je še posebej pomembno upoštevati in izvajati določene organizacijske in druge ukrepe za zmanjšanje toplotnih obremenitev, zato morajo vodje organizacijskih enot upoštevati predvidene ukrepe za ravnanje v času visokih temperatur pri organizaciji dela,« so še dodali.

Imate zgodbo za nas? Pišite nam prek spodnjega obrazca.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije