ALCIDE DE GASPERI

Pahor prejel ugledno nagrado in 25.000 evrov

Doslej so nagrado med drugim prejeli Helmuth Kohl, Romano Prodi, Felipe Gonzales in Vaclav Havel.
Fotografija: Borut Pahor se je udeležil slovesnosti, na kateri je prejel nagrado Alcide De Gasperi: graditelji Evrope, ki jo podeljuje vlada avtonomne pokrajine Trento za dosežke na področju izgradnje Evrope. FOTO: Daniel Novakovic/sta
Odpri galerijo
Borut Pahor se je udeležil slovesnosti, na kateri je prejel nagrado Alcide De Gasperi: graditelji Evrope, ki jo podeljuje vlada avtonomne pokrajine Trento za dosežke na področju izgradnje Evrope. FOTO: Daniel Novakovic/sta

Predsednik republike Borut Pahor je danes na slovesnosti v Trentu na severu Italije prejel nagrado Alcide De Gasperi za dosežke na področju izgradnje Evrope. Ob prejemu nagrade je izrazil svojo zavezanost evropski ideji in prepričanje, da od skupne evropske prihodnosti ni boljše alternative, so sporočili iz urada predsednika.

Potem ko mu je bila vročena nagrada Alcida De Gasperija: graditelji Evrope, ki jo podeljuje vlada italijanske avtonomne pokrajine Trento, je Pahor dejal, da že od nekdaj verjame v evropsko idejo in da so vse njegove aktivnosti, med katerimi je izpostavil nekaj ključnih dogodkov s Hrvaško, Italijo in Avstrijo, sodile v opus graditve skupne Evrope.

Izrazil je prepričanje, »da bo prej ali slej napočil trenutek, ko bomo evropski narodi in države na novi evropski konvenciji znova odločali o še tesnejšem sodelovanju in krepitvi naše evropske ideje« in upanje, da bo ruska agresija na Ukrajino te procese še pospešila, »saj je evropska ideja najprej in predvsem mirovni projekt«, kar dokazuje tudi to, da države, ki sodelujejo v njej že tri četrt stoletja niso bile v vojni. Poleg simbolnega priznanja je predsednik prejel tudi denarno nagrado 25.000 evrov.

Govor predsedniika. FOTO: Daniel Novakovic/sta
Govor predsedniika. FOTO: Daniel Novakovic/sta

Nagrado je prejel za prizadevanja za skupni evropski projekt, pri katerem ima posebno mesto njegovo razumevanje pomena sprave med narodi in ljudmi. Spravo razume kot osnovo evropskemu projektu in ji je posvečal osrednjo pozornost skozi vso svojo politično pot, ne le v dveh mandatih na mestu predsednika republike, so sporočili iz predsednikovega urada.

To je bila deveta podelitev nagrade, saj sta lanska in predlanska odpadli zaradi pandemije covida 19. Doslej so nagrado med drugim prejeli Helmuth Kohl, Romano Prodi, Felipe Gonzales in Vaclav Havel.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije