OBISK V ROMSKEM NASELJU

Pahor pošilja Rome delat, otroke pa v šolo

Predsednik republike je na obisku v romskem naselju opozoril na pravice in dolžnosti vseh državljanov.
Fotografija: Borut Pahor. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Borut Pahor. FOTO: Leon Vidic, Delo

NOVO MESTO – Predsednik republike Borut Pahor je na povabilo župana Gregorja Macedonija obiskal Novo mesto. Ogledal si je romsko naselje Žabjak-Brezje, pogovarjal se je s krajani sosednje Bučne vasi in z romskimi predstavniki, srečal se je tudi z nekaj dolenjskimi župani. Glavna tema pogovorov je bilo reševanje romske problematike na Dolenjskem.

Pahor je ob zaključku delovnega obiska povedal, da se je o omenjeni problematiki z novomeškim županom in s predstavniki regijske civilne iniciative za reševanje romske problematike, predvsem zaradi načrtovanega urejanja omenjenega romskega naselja, pogovarjal že pred današnjimi obiskom. Z obiskom pa je glede na to, da omenjeno urejanje ni njegova pristojnost, želel dati spodbudo, da se položaj tako Romov kot tudi njihovo sobivanje z večinsko skupnostjo uredita.


Pahor: Vsakdo mora opraviti svoje

Kot je ocenil Pahor, je po obdobju nezaupanja obeh strani, ki ga je poglobilo dolgoletno odlašanje reševanja omenjenega vprašanja, zdaj nastopil čas za dosleden dialog na lokalni in državni ravni ter čas za vzpostavitev zaupanja.
Pri problematiki dolenjske romske skupnosti, ki je po njegovem »specifična«, gre za vprašanja, ki jih je treba reševati tudi na državni ravni in za katera bo treba kdaj poiskati tudi posebne rešitve.

 

Pri tem je prepričan, da morajo vsi vpleteni opraviti svoje, sam pa bo h krepitvi dialoga in k reševanju omenjene problematike prispeval tako, da bo v Ljubljani marca sklical »temeljit posvet oz. programsko konferenco«, na katero bo povabil vse vpletene v reševanje omenjene problematike.
 

Predsednik si želi, da bi se vse manj pogovarjali o socialnih transferjih

 

Pahor se je dotaknil tudi nedavne polemike o otroškem dodatku. V osnovi meni, da si mora država prizadevati za dvoje. »Prvič, da starši romskih in starši otrok večinskega prebivalstva razumejo in pravico in dolžnost, da svoje otroke napotijo v šolo in da jih izobrazijo, čim bolje je to mogoče. In drugič, da starši iščejo delo in da, če imajo to možnost, delo tudi sprejmejo,« je dejal. »In da se vse manj pogovarjamo o dodatkih, o socialnih transferjih, ampak o nekem normalnem življenjskem stilu, ki ga živi tudi večinsko prebivalstvo,« je še poudaril Pahor.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije